«Norske» Larry vil stemme på Obama – sønnen på Mitt Romney

STARBUCK (NRK): Norsk-amerikanerne utgjør en like stor velgergruppe som jødiske amerikanere. I «norske» Starbuck vil de fleste stemme på Mitt Romney.

Norsk-amerikanerne regnes for å være verdikonservative, og foran høstens presidentvalg ser svært mange av dem Mitt Romney som sin mann. Bli med til "norske" Starbuck, Minnesota. Reporter: Jon Gelius.

Bakeren Larry Kittelson har skiftet politisk farge. Den mangeårige republikaneren stemmer nå demokratisk. Reporter: Jon Gelius.

Minnesota: Jon Gelius
Foto: NRK
Starbuck, Minnesota

Den norskpregede småbyen Starbuck på prærien i Minnesota har bare 1302 innbyggere, ett veikryss og én hovedgate.

Foto: Jon Gelius / NRK
Alvin Isdahl

Alvin Isdahl driver jernvarehandel i Starbuck. Han mener USA trenger en ny president og vil stemme på Mitt Romney.

Foto: Jon Gelius / NRK
Bakverk fra Starbuck

Bakverk fra Starbuck. Stikkord er søtt og sprøtt og formet som en norsk rosett.

Foto: Jon Gelius / NRK
Walter Mondale

Walter Mondale har vært visepresident og presidentkandidat.

Foto: CRAIG LASSIG / AFP

Til sammen regner rundt 5,5 millioner amerikanere seg for å være av norsk avstamning. Det er omtrent like mange som det er jødiske velgerne i USA.

Mange norsk-amerikanere i Midtvesten er verdikonservative, og sier de vil gi sin stemme til republikanernes presidentkandidat Mitt Romney.

Les også: Slik stemmer norsk-amerikanerne

– Obama har hatt sine fire år, men jeg synes ikke mye har skjedd til det bedre. Det har vært tøffe år, jeg skal ikke argumentere mot det, men jeg mener likevel at noen andre bør prøve nå, sier Alvin Isdahl til NRK.

Den gamle kremmeren er overbevist om at USA trenger en ny mann ved roret – og at den mannen bør bli Mitt Romney.

I snart 40 år har han drevet jernvarehandel i den vesle byen Starbuck i Minnesota. En by der flesteparten av innbyggerne har norske aner og røtter.

Starbuck ligger to og en halv times kjøring nordvest for delstatens største by, Minneapolis. Den har ett veikryss og en hovedgate. Det bor bare 1302 innbyggere i Starbuck.

– Jeg er ikke rik nok til å stemme republikansk

Det er langt mellom kundene i jernvarehandelen i Starbuck. Innehaver Isdahl er bekymret for utviklingen i USA, og vil ha Mitt Romney til å ta den økonomiske styringen.

– Vi har flere og flere amerikanere på matkuponger og sosiale hjelpetiltak. Den nasjonale gjeldsbyrden er bare blitt større og større. Vi trenger en ny president som kan gjøre forandringer nå, mener den norskættede butikkeieren.

Hans bestefar utvandret fra Norge i 1905.

To kvartaler unna jernhandelen ligger et hjemmebakeri. Stikkordene er: søtt og sprøtt og formet som en norsk rosett.

Den 74 år gamle bakeren Larry Kittelson liker å prege sine varer etter norske mønstre, selv om han aldri har vært i Norge.

Sammen med sønnen Dean driver han den lille familiebedriften. De var begge republikanere, men nå har far og sønn skilt politisk lag.

– Jeg har vært republikaner i mange år, men den sosiale utviklingen har fått meg til å endre syn. Det er mennesker i samfunnet vårt som trenger hjelp, og det er dem myndighetene bør hjelpe. Ikke bidra til at de rike blir rikere. Jeg pleier å si nå at jeg ikke er rik nok til å stemme republikansk, sier Kittelson til NRK.

Hans bestefar slo seg ned i Starbuck i 1862.

– Romney har forretningsbakgrunn

Det vesle hjemmebakeriet har en håndfull ansatte utenom familien. Å eie en småbedrift krever sitt, og bakerarvingen Dean Kittelson vil stemme på Mitt Romney fordi han har forretningsbakgrunn.

– Akkurat nå går jeg for Romney. Rett og slett fordi han har erfaring fra privat sektor og ikke bare baserer seg på erfaring fra offentlig sektor som Obama gjør. Jeg ønsker en president som forstår hva det handler om å drive småbedrift, sier sønnen og smiler av at faren har skiftet politisk ståsted.

– Pappa har alltid vært opptatt av praktisk hjelp til dem som trenger det. At vi stemmer på hvert vårt parti, betyr ikke noe for oss. På jobben er det kakebaking som gjelder og ikke politikken som styrer, sier han.

På hjemmebakeriet tegner høstsesongen til å bli bra. Det pakkes rosettkaker på løpende bånd. Politisk håper altså bakerarvingen at Romney skal gjøre vei i vellinga.

– Hvis butikken din går godt, blir det personlige livet bra. Går butikken dårlig, er det personlige livet ille. Alt dette henger sammen. Jeg har stor tro på at Mitt Romney vil utgjøre en forskjell. Så derfor stemmer jeg på ham, sier Dean Kittelson.

Les også: Hvem er mest patriotisk?
Les også: Obama og Romney ligger helt likt før nattens debatt

– Vær deg selv

I storbyen Minneapolis er det også mange norsk-amerikanske velgere. Fra sitt kontor i 20. etasje sitter den mest prominente av dem og bivåner et valgsirkus han selv har opplevd.

Walter Mondale var visepresident under Jimmy Carter, og prøvde seg som presidentkandidat mot Ronald Reagan.

Demokraten er ikke så sikker på at de fleste norsk-amerikanere stemmer republikansk.

– Nei, jeg er ikke så sikker på det. Mine forfedre var konservative når det gjaldt verdier, religiøs overbevisning og ærlighet i alt de foretok seg, men det var også det jeg vil kalle generøse progressive tanker og ideer som de var omgitt av, mener Mondale.

Den tidligere visepresidenten er opptatt av sine norske røtter, og var senest på besøk i Oslo for en uke siden. Han følger presidentdebattene nøye og gir partifellen Obama ett klart råd:

– Vær deg selv. Velgerne avslører deg fort om du prøver deg på noe annet. Du må stole på dine egne vurderinger og standpunkter, ikke la rådgiverne ta styringen, sier Mondale til NRK.

Tradisjon og arv står sentralt for de norske-amerikanske velgerne. Her i Midtvesten kan det bety republikansk favør og flest stemmer til Mitt Romney.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.