Hopp til innhold

Egypt vil stille aktivister og frivillige for retten

En norsk statsborger er blant de 44 personene som Egypt anklager for ulovlig finansiering av frivillige organisasjoner, opplyser UD.

Egyptisk politi raider kontorer for frivillige organisasjoner i Kairo

29. desember 2011 ble kontorene til en rekke frivillige organisasjoner i Kairo gjennomsøkt av egyptisk politi - i forbindelse med den pågående aksjonen.

Foto: Mohammed Asad / Ap

– En norsk statsborger som jobber for en utenlandsk organisasjon i Egypt, blir anklaget for brudd på regelverket for NGO-er i Egypt, bekrefter pressevakt i UD, Frode O. Andersen til NTB.

I alt 44 personer av ulike nasjonaliteter er anklaget i forbindelse med saken om finansiering av ikke-statlige organisasjoner, såkalte NGO-er.

Andersen opplyser at UD har vært i kontakt med nordmannen og ytt konsulær bistand.

– Det er bekymringsfullt at internasjonale NGO-er ikke blir gitt mulighet til å samarbeide med det sivile samfunnet i Egypt og myndighetene i Egypt. Vi håper denne saken vil bli løst raskt, sier Andersen og legger til at de vil følge saken videre.

– Uten tillatelse

Egyptiske myndigheter har etterforsket en rekke organisasjoner som jobber for menneskerettigheter og demokrati.

Ifølge anklagene har de involverte opprettet avdelinger av internasjonale organisasjoner i Egypt uten tillatelse fra egyptiske myndigheter. De anklages også for å ha mottatt ulovlig finansiering fra utlandet.

– 44 personer, inkludert egyptere, 19 amerikanere og andre nasjonaliteter, er blitt henvist til straffedomstolen i Kairo i forbindelse med saken om finansiering av frivillige organisasjoner, sier en ikke navngitt rettslig kilde til nyhetsbyrået AFP.

Det egyptiske nyhetsbyrået MENA meldte søndag at det også var folk fra Norge, Tyskland, Serbia, Jordan og Palestina blant de anklagede personene.

Søker svar

Det amerikanske utenriksdepartementet uttrykker dyp bekymring.

– Vi har sett meldinger i mediene om at det planlegges å fremme en rekke saker knyttet til amerikanskfinansierte organisasjoner for straffedomstolen i Kairo, sier departementets talskvinne Victoria Nuland.

– Vi er svært bekymret over disse meldingene og forsøker nå å få klarhet i saken fra Egypt, sier hun.

Det er ikke blitt oppgitt noen dato for rettssakene, men det skal være ilagt reiseforbud for de involverte.

– Opptrapping

Også amerikanske organisasjoner er svært urolige over utviklingen i saken.

– Dette er nok en opptrapping fra egyptiske myndigheter i krigen mot det sivile samfunn. Og det er ikke bare snakk om amerikanske organisasjoner, det gjelder også egyptiske, sier Charles Dunne, leder for Midtøsten- og Nord-Afrika-avdelingen til Freedom House.

Ransakelser

Kontorene til i alt 17 lokale og internasjonale organisasjoner ble i desember ransaket i forbindelse med anklagene om ulovlig finansiering. De amerikanske gruppene International Republican Institute, National Democratic Institute og Freedom House er blant organisasjonene som ble ransaket.

Militærrådet i Egypt, som tok over makten etter president Hosni Mubarak, har tidligere anklaget utenlandske grupper for å ha støttet demonstrasjoner mot den militære ledelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt