NRK Meny
Normal

NORSAR: Nord-Koreas bombe like kraftig som Hiroshima-bomben

Det seismologiske observatoriet NORSAR anslår at kraften i Nord-Koreas prøvesprengning tilsvarte cirka 10 kilotonn TNT. Det kan sammenlignes med atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945.

Nordkoreanske myndigheter sier de har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Prøvesprengningen ble annonsert på statlig tv i Nord-Korea.

NORSAR har også beregnet nøyaktig hvor den underjordiske kjernefysiske prøvesprengningen i Nord-Korea fant sted. Ifølge observatoriet kan dette ha betydning for å forstå hva slags sprengning som ble foretatt.

– Dataene vi nå har hentet inn fra det verdensomspennende nettverket av seismiske stasjoner viser hvor prøvesprengningen fant sted. Sprengningen ble foretatt i det samme fjellmassivet som tidligere, men denne gangen tre hundre meter lenger opp i fjellområdet, sier NORSAR-sjef Anne Lycke.

Anne Lycke

NORSAR-sjef Anne Lycke sier det usikkert om det var en hydrogenbombe, men dataene viser at det var en kjernefysisk sprengning.

Foto: FOTO:LENA KNUTLI

Usikkert om det var en hydrogenbombe

– Denne eksplosjonen er i samme størrelseskategori og likner – både i størrelse og signatur på seismogrammet på de andre sprengningene Nord-Korea har foretatt, sier hun.

Fra de seismiske dataene kan NORSAR se at dette var en kjernefysisk sprengning.

– Hvorvidt det var en hydrogenbombe kan vi ikke si noe om nå. Eventuelle framtidige observasjoner av radioaktiv lekkasje til atmosfæren kan bidra til svar på dette spørsmålet, sier Lycke videre.

Den nye informasjonen til NORSAR viser:

  • Sprengningen har foregått lenger inn i selve fjellet
  • Det er mer fjell over selve sprengningen enn tidligere
  • Det er derfor mindre sjanse for at radioaktive stoffer lekker ut fra fjellet
  • Uten lekkasjer blir det vanskeligere for allmennheten å kunne vurdere hva slags type bombe dette er.
  • Likevel er det muligheter for at radioaktive edelgasser kan lekke gjennom fra sprengningen.
  • Det kan gå lang tid, kanskje opp til 60 dager, før gassene fra en eventuell lekkasje treffer radionukleide stasjoner i nærheten. De nærmeste stasjonene ligger i Sør-Korea, Japan, Kina og østlige Russland.

NORSAR anslår sprengkraften til å være ca. 10 kilotonn TNT. Dette er en størrelsesorden som er sammenlignbar med bombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt