Hopp til innhold

Glem 37 grader. Den normale kroppstemperaturen er lavere

En stor studie slår fast at vi mennesker har blitt kaldere. 37 grader celsius er ikke lenger den normale temperaturen for folk.

Mennesker bader i varme kilder

KALDERE NÅ: I forhold til omgivelsene så virker kroppstemperaturen vår nærmest konstant. At den har endret seg litt i løpet av over hundre år, er ikke noe vi kan legge merke til.

Foto: ILYA NAYMUSHIN / Reuters

De amerikanske forskerne har gått grundig til verks. Arbeidet utført ved prestisjeuniversitetet Stanford er nå offentliggjort i publikasjonen eLife.

Konklusjonen er at den normale kroppstemperaturen har gått ned med omtrent 0,6 grader celsius siden den industrielle revolusjonen.

Standarden for kroppstemperatur, 37 grader celsius, ble satt i 1851. Grunnlaget var millioner av målinger av folk tatt i den tyske byen Leipzig.

Forskerne har nå sett på flere store sett av data som er innhentet de siste 157 årene. Det begynner med en studie av veteraner fra den amerikansk borgerkrigen. Det siste er 230.000 målinger utført i perioden 2007 til 2017.

Totalt er informasjon fra 189.000 mennesker med i tallmaterialet.

General Ulysses S. Grant

AMERIKANSKE SOLDATER: Lederen for hæren til Nordstatene under den amerikanske borgerkrigen, Ulysses Grant. Det er veteraner fra nordstatene som er med i datagrunnlaget. Grant smilte aldri på bilder. Tennene hans hadde råtnet, og blitt erstattet med løstenner.

Foto: Wikimedia

Sikker på funnet

– Vi har slått fast at endringen både for menn og kvinner er på 0,03 grader celsius per tiår de er født, skriver forfatterne av studien.

Forskjellen i fødselsår for menneskene som er med i studien er 197 år. Så selv om nedgangen er liten i hvert tiår, blir tallet høyt over så lang tid.

De har justert dataene for vekt, høyde, alder og for noen av studiene, tiden på dagen målingene ble utført.

– Denne betydelig og pågående endringen av kroppstemperaturen legger et rammeverk for forståelse av folkehelse og livslengde, skriver forfatterne.

Jørgen Skavlan

TEMPERATUREN ER ET VARSEL: Lege Jørgen Skavlan er helt enig i at det er en kobling mellom betennelser og kroppstemperatur.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Men hvorfor?

– Dette er veldig interessant, men jeg har ikke peiling på hvorfor, sier lege Jørgen Skavlan.

Når han får tenkt seg om i et par sekunder, så får han en viss anelse.

– Egentlig burde du snakke med en immunolog. Det er ekspertene vi sender folk til når det er noe med kroppstemperaturen. Kroniske betennelser kan gjøre deg varm. Kanskje folk før i tiden hadde oftere betennelser, og det viser seg i slike studier, undrer Skavlan.

Forfatterne av studien kommer ikke med en klar konklusjon på hvorfor endringen har skjedd. Det de drøfter, er akkurat det samme som lege Skavlan.

Barn med hvite tenner

TANNHELSE: Vi har nå fått så god kontroll på tennene at det er få som har kroniske betennelser. Det fører til at kroppstemperaturen har sunket.

Foto: NRK

Tenner og annet

– Bedre tannhelse, økt renslighet, mindre tuberkulose færre tilfeller av syfilis, innføringen av antibiotika og mye annet har mest sannsynlig ført til en nedgang i kronisk betennelse, skriver forfatterne.

– Selvfølgelig, sier Skavlan når han får lest hva som blir foreslått som forklaring i studien.

– Bare tannhelsen har blitt så mye bedre nå, og koblingen mellom kroniske betennelser i tannkjøttet og forskjellige sykdomstilstander er godt dokumentert, legger han til.

Da normaltemperaturen ble satt til 37 grader, levde folk relativt korte liv, og ofte med mye smerte fra betennelser.

– De kroniske betennelsene kan meget godt ha påvirket hva som ble antatt som den normale temperaturen på den tiden, skriver forfatterne.

SISTE NYTT

Siste nytt