Hopp til innhold

Flommen i Serbia og Bosnia: Norge bidrar med over 40 millioner

Norge skal bidra med 43 millioner kroner til kortsiktig og langsiktig hjelp i flomherjede Bosnia-Hercegovina og Serbia. Dødstallet har passert 40.

Serbia flom

VERSTE FLOM PÅ 120 år: Et flyfoto av byen Orasje i Bosnia søndag. Nå sammenligner Bosnias utenriksminister ødeleggelsene med de etter krigen på 90-tallet. Norge bidrar med 43 millioner.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Myndighetene i Serbia og Bosnia har bedt om internasjonal bistand. Russland, EU, USA og flere naboland har sendt humanitær hjelp og annen bistand. Nå har den norske regjeringen satt av mer enn 40 millioner kroner.

– Regjeringen har satt av 43 millioner kroner til flomkatastrofen i Bosnia-Hercegovina og Serbia. Mine tanker går til alle de som er berørt av denne katastrofen, siteres utenriksminister Børge Brende i regjeringens pressemelding mandag ettermiddag.

I pressemeldingen står det at de 43 millionene skal gå til både kortsiktig og langsiktig hjelp. 33 millioner av bistanden er satt av til gjenoppbygging. De resterende 10 millionene skal gå til å dekke umiddelbare behov i forbindelse med flomkatastrofen.

– Norge vil konsentrere innsatsen om gjenoppbyggingsfasen. Støtten vil gå til gjenoppbygging av institusjoner og infrastruktur som skoler, sykehus, veier og broer som har blitt skadet av flommen, men deler av støtten er satt av til å dekke umiddelbare behov, sier utenriksministeren.

Bosnias utenriksminister, Zlatko Lagumdzija, beskriver ødeleggelsene for svært skremmende. Ifølge ham er mer enn én fjerdedel av Bosnias befolkning berørte av flommen som er den verste på 120 år. Mer enn 1 million bosniere skal være uten vann.

Sammenligner ødeleggelsene med de fra krigstiden

Ifølge Wall Street Journal vil det ta minst fem år å bygge jordbruksområdene opp igjen. Ennå har ingen full oversikt over skadeomfanget, men man regner med at det er snakk om ødeleggelser for flere milliarder kroner. Både Serbia og Bosnia sliter med svært dårlig økonomi.

Artikkelen fortsetter under bildet

Flom balkan

FLERE VENTER PÅ HJELP: En mann venter på å bli reddet i Vojskova nord i Bosnia.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

– Under krigen mistet mange alt, sa utenriksminister Lagumdzija, før han fortsatte:

– I dag har de igjen ingenting. De fysiske ødeleggelsene er ikke mindre enn ødeleggelser fra krig.

Over 100.000 bygninger er totalskadd på grunn av flomskader.

Siden onsdag forrige uke har Bosnia, Serbia og deler av Kroatia blitt rammet av rekordstore regnmengder som har ført til den historiske flommen. Dødstallet skal mandag har passert 40.

Nyhetsbyrået AFP melder om at ifølge offiserer skal rundt 10 000 mennesker blitt evakuert fra nord i Serbia. I byen Samac nord venter fortsatt flere hundre mennesker på å bli reddet.

AFP har snakket med redningsarbeideren Nedeljko Brankovic. Han har bidratt i å redde flere titalls mennesker vest i Serbia.

– Det ser ut som om en tsunami og et jordskjelv har inntruffet samtidig. Alt flyter. Døde dyr flyter over alt, sier Brankovic.

– Vi fant rundt 50 mennesker som hadde samlet seg på et hustak. De hadde verken elektrisitet eller drikkevann. Telefonene fungerte ikke. Vi evakuerte ti og ti av de om gangen, sa han.

Bosnia og Serbia

SISTE NYTT

Siste nytt