Hopp til innhold

Norges ambassadør: – Valget har gått over all forventning

YANGON (NRK): Norges ambassadør Ann Ollestad i Myanmar er overveldet over valggjennomføringen i landet søndag. Men det gjenstår å se hvor demokratisk det egentlig er.

En mann og en kvinne i Myenmar har stemt

FINGERAVTRYKK: Flykaptein Moe Htike Kyaw og flyvertinne Ayea Nwe Chaw har avlagt sin stemme. De håper valget vil føre Myanmar i en positiv retning.

Foto: Peter Svaar / NRK

Ann Ollestad har besøkt over tjue valglokaler i Myanmar i dag. Inntrykket hun selv sitter med, og som hun har fått som tilbakemelding fra kolleger og valgobservatører, er positivt.

Norges ambassadør Ann Ollestad i Myanmar

Norges ambassadør Ann Ollestad i Myanmar er positiv, men understreker at den politiske situasjonen i Myanmar er svært kaotisk.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Det er ganske entydig at selve avviklingen av dette valget har gått over all forventning, sier den norske ambassadøren til NRK.

Valget søndag er det første som utgir seg for å være demokratisk på 25 år, selv om for eksempel hæren automatisk får flere av plassene i parlamentet uansett valgresultat.

Presidenten har sagt at både regjeringen og militæret vil rette seg etter valgresultatet, selv om partiet til demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi skulle vinne.

Glade for å få stemme

– Jeg vil at landet mitt skal være rettferdig og utvikle seg som andre land, sier velger og flyvertinne Ayea Nwe Chaw.

Hun er der sammen med Moe Htike Kyaw. De stemte begge på NLD og Aung San Suu Kyi. Flykaptein Kyaw er trygg på at valget vil være demokratisk gjeldende.

– Sammenlignet med tidligere valg, er dette mye friere. Jeg tror resultatet vil bli respektert, sier Kyaw.

Velgere avgir fingeravtrykk

Fingeravtrykket blir avlagt i blekk for å bekrefte identiteten.

Foto: Peter Svaar / NRK

Bitte lite skritt mot demokrati

Men det er også klart at hæren vil sitte med mye makt, uansett hva valgresultatet blir.

– Det er viktig å legge ambisjonene på rett nivå. Vi må se på dette som et bitte lite skritt i riktig retning. Å innføre et ekte demokrati her, vil ta lang tid, sier Ollestad.

Selv om inntrykket etter at valglokalene har stengt er positivt, vil man først kunne si at valget gikk riktig for deg om et par dager.

– Det som er viktig nå, er at valget gjennomføres på en åpen, transparent og etterprøvbar måte. Det vil vi først få vite når valgobservatørene har truffet sin konklusjon om der par dager, sier Ollestad.

Hun er også spent på om partene og de politiske partiene virkelig vil respektere valgresultatet.

Stemmelokale Myanmar

Stemmelokalene i Myanmar er enkle.

Foto: Peter Svaar / NRK
Søndag 8. november holdes det som skal være det første demokratiske valget i Myanmar på 25 år.

SISTE NYTT

Siste nytt