Hopp til innhold

Norsk diplomat erklært uønsket i Moskva - Russland legger skylden på Norge

Det er nå klart at en norsk ambassaderåd utvises fra Russland, etter at Norge utviste en russisk diplomat mistenkt for spionarbeid. Russland legger nå skylden på Norge for at forholdet mellom landene blir dårligere.

Norges ambassade i Moskva

Norges ambassade i Moskva. Det er nå kjent at det er ambassaderåd Jan Flæte som utvises.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

En norsk diplomat er nå erklært uønsket i Moskva, som svar på at en russisk diplomat mistenkt for spionarbeid ble utvist fra norge sist uke.

Ifølge nyhetsbyrået RIA skal det være ambassaderåd Jan Flæte som utvises.

Flæte er en av de høyest rangerte diplomatene ved ambassaden.

Russland legger vekt på at utvisningen kommer som følge av en «uvennlig handling» fra norsk side.

Legger skylden på Norge

Det russiske utenriksdepartementet forklarer utvisningen på følgende måte på sine nettsider:

I forbindelse med den uvennlige handlingen fra norske myndigheter, der en russisk diplomat ble erklært persona non grata [uønsket] den 18. august, så ble den norske ambassadøren i Moskva, Rune Resaland invitert til russisk UD. Der ble han informert om at som et tilsvar blir en av de fremste diplomatene ved den norske ambassaden også erklært persona non grata.

– Den destruktive linjen som norske myndigheter har gjennomført vil uunngåelig negativt påvirke atmosfæren i det tosidige forholdet. Ansvaret for følgene av en slik politikk ligger fullstendig på Oslo, skriver de videre.

Norges utenriksdepartement skriver på sin side til NRK at de anser utvisningen som «helt grunnløs».

– Vår ambassade i Moskva har blitt informert av det russiske utenriksdepartementet om at en av våre diplomater er erklært uønsket i Russland. Dette er helt grunnløst. Vår diplomat har ikke brutt noen regler og har opptrådt helt og fullt innen rammene for diplomatisk virksomhet, skriver pressekontakt i UD Guri Solberg til NRK.

– Norges utvisning av en russisk diplomat er knyttet til spionasje-etterforskningen, og er begrunnet med at han har utført handlinger som ikke er forenlige med rollen som diplomat, skriver hun videre.

Ambassaderåd utvises

Meldingen kommer én uke etter at Norge utviste en handelsrepresentant ved den russiske ambassaden i Oslo, Aleksandr Stekolsjikov.

Det er vanlig diplomatisk praksis å gjengjelde utvisninger av diplomater. Ambassaderåd Flæte har derimot en høyere diplomatisk status en den russiske diplomaten som ble utvist.

Den norske diplomatens akkreditering utløper innen tre dager, angir russisk UD til NRK.

Ambassaderåden var tidligere seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i Forsvaret, og har blant annet skrevet masteroppgave om den russiske etterretningstjenesten.

Et signal

julie wilhelmsen

Seniorforsker og Russland-ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Julie Wilhelmsen.

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI sier det var ventet at en norsk diplomat ville bli utvist fra Russland.

– Russland speiler veldig nitidig vestlig praksis som del av sin avvisning og motstand mot det de hevder er en slags vestlig kampanje mot Russland. Hvis Vesten lager en sanksjonsliste med så og så mange russiske navn får du ganske kjapt en russisk liste med like mange navn på.

Wilhelmsen visste imidlertid ikke at det var Flæte som var utvist før NRK tok kontakt.

– Da tar de litt hardt i igjen. Som sagt, tallmessig er det jo én for én, men det er kanskje et slags signal, sier Wilhelmsen.

Rune Resaland blir presntert med ambassadør-akreditivene av Vladimir Putin

Rune Resaland og Vladimir Putin, da Resaland ble presentert med akkreditivene sine som ambassadør i 2018.

Foto: Kreml i Moskva

Kalte norsk utvisning for «grunnløs»

Diplomaten Norge utviste er Aleksandr Stekolsjikov. Han skal være den russiske etterretningsoffiseren involvert i spionsaken der en DNV GL-ansatt er siktet for «grov avsløring av statshemmeligheter».

Det russiske utenriksdepartementet

Det russiske utenriksdepartementet i Moskva.

Foto: Jurij Linkevich / NRK

Russland sier utvisningen av Stekolsjikov er grunnløs, og varslet tidligere om at det ville komme utvisninger av norske diplomater som svar.

Stekolsjikovs veske ble gjennomsøkt av PST under pågripelsen av spionsiktede Harsharn Tathgar på restauranten Villa Paradiso i Oslo.

De to mennene skal ifølge PST ha hatt flere slike møter, der Tathgar skal ha overlevert statshemmeligheter. Russeren ble anholdt av PST, og vesken hans ble gjennomsøkt.

Russland uttalte etter utvisningen av Stekolsjikov at omstendighetene rundt pågripelsen av Tathgar innebåret brudd på internasjonale lover, da Stekolsjikov hadde diplomatisk beskyttelse.

SISTE NYTT

Siste nytt