Miljøteknologi, energi og maritim industri er stikkord for det norske næringslivsfremstøtet i Shanghai under Expo 2010, der over 60 norske bedrifter gjør seg lekre for Kina. Det er dette som er kjernen i den norske satsingen under verdensutstillingen, der både Kronprins Haakon ogt norske kunstnere i dag opptrer som trekkplastre.
Kongsberg-gruppen er ett av de norske selskpene som satser på at Expo 2010 kan åpne flere kinesiske porter.
– Vi er store på maritim sektor og vi leverer mye til de kinesiske verftene, og derfor er Expo utrolig viktig for Kongsberg-gruppen, sier Even Ass, selskapets konserndirektør for samfunnskontakt.
- Les også:
– Norge har ingenting å frykte
Handelsminister Trond Giske mener at Kinas økonomiske vekst ikke må skremme norske industri-foretak:
– Jeg tror vi alle har grunn til å frykte at kineserne, med sin enorme vekst og satsing på teknologi, kan slå ut norske bedrifter. Men da er ikke svaret å lukke oss inne, da er svaret å gå hit, samarbeid med dem og lage partnerskap som gjør at vi får gode arbeidsplasser både i Kina og i Norge, sier Giske.
Even Aas beskriver hvordan Kongsberggruppens satsning i Kina formelig har eksplodert de siste årene:
– For en del år siden var vi bare 25 stykker. I år er vi over 400 stykker i Kina, og vi kommer til å vokse mer, forteller han.
– Hvor stort er dette markedet om 10 år?
– Det er umulig å si. I januar i år ble Kina verdens største skipsbyggende nasjon. Dette kommer til å bli et turolig viktig marked for norske bedrifter, sier Ass.
- Les også:
Forhandler om handelsavtale
Det norske flagget ble heist i Shanghai fredag.
Foto: Eugene Hoshiko / APNorge forsøker å få en til en egen handelsavtale med Kina for å sikre norsk eksport for varer og tjenester som er sterkt konkurranseutsatt i dag. Og selv om forhandlingene trekker ut, nekter handelsminister Giske å gi opp håpet:
– Vi er ved et veiskille akkurat nå. Vi har hatt sju forhandlingsrunder og nå må også kineserne begynne å gi på tollsatser og handelsbarrierer. Det er nok også i Kina en viss skepsis på grunn av finanskrisen å slippe opp for mye, men igjen så prøver vi å forklare at Norge og Kina har så forskjellig næringsstruktur at vi utfyller hverandre og konkurrerer ikke direkte. Og da kan vi skape verdiutvikling og næringsutvikling både i Norge og Kina ved å slippe til handelen, sier han.
– Sier du at forhandlingene står i stampe?
– Nei, overhodet ikke. Jeg hadde et møte med industriministeren i Beijing på fredag. Det er ikke han som leder forhandlingene, men det er et nøkkeldepartement i forhold til å si ja til lavere tollsatser. Det var et veldig positivt møte og jeg ser fram til å fortsette utover året og forhåpentligvis få på plass en avtale i løpet av 2010, sier Giske.
- Les også:
Logrer for Kina
Håpet er at Kina skal bli overbevist om at Norge er verdensledende på kompetanse som gjelder miljø, vann, energi og maritime tjenester. Men en norsk-kinesisk handelsavtale nå er fremdeles noen tøffe forhandlinger unna – for akkurat nå logrer alle land i verden for Kina og landets ny-vunne økonomiske makt.
Handelen mellom Norge og Kina var på totalt 47,8 milliarder kroner i 2009, noe som var en økning på 12 prosent fra året før, på tross av den internasjonale finanskrisen.
Frikar viste seg fram under Norges dag under Expo 2010 i Shanghai.
Foto: Patrick Wack / Innovasjon Norge / SCANPIX