Hopp til innhold

Norge viser seg fram i Kina

I dag er det Norge sin tur til å vise seg fram for det kinesiske markedet under verdensutstillingen Expo 2010 i Shanghai.

Kronprins Haakon under Norges dag under Expo 2010 i Shanghai

Kronprins Haakon er til stede under Norges dag under Expo 2010 i Shanghai.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Miljøteknologi, energi og maritim industri er stikkord for det norske næringslivsfremstøtet i Shanghai under Expo 2010, der over 60 norske bedrifter gjør seg lekre for Kina. Det er dette som er kjernen i den norske satsingen under verdensutstillingen, der både Kronprins Haakon ogt norske kunstnere i dag opptrer som trekkplastre.

Kongsberg-gruppen er ett av de norske selskpene som satser på at Expo 2010 kan åpne flere kinesiske porter.

– Vi er store på maritim sektor og vi leverer mye til de kinesiske verftene, og derfor er Expo utrolig viktig for Kongsberg-gruppen, sier Even Ass, selskapets konserndirektør for samfunnskontakt.

– Norge har ingenting å frykte

Handelsminister Trond Giske mener at Kinas økonomiske vekst ikke må skremme norske industri-foretak:

– Jeg tror vi alle har grunn til å frykte at kineserne, med sin enorme vekst og satsing på teknologi, kan slå ut norske bedrifter. Men da er ikke svaret å lukke oss inne, da er svaret å gå hit, samarbeid med dem og lage partnerskap som gjør at vi får gode arbeidsplasser både i Kina og i Norge, sier Giske.

Even Aas beskriver hvordan Kongsberggruppens satsning i Kina formelig har eksplodert de siste årene:

– For en del år siden var vi bare 25 stykker. I år er vi over 400 stykker i Kina, og vi kommer til å vokse mer, forteller han.

– Hvor stort er dette markedet om 10 år?

– Det er umulig å si. I januar i år ble Kina verdens største skipsbyggende nasjon. Dette kommer til å bli et turolig viktig marked for norske bedrifter, sier Ass.

Forhandler om handelsavtale

Det norske flagget ble heist i Shanghai fredag

Det norske flagget ble heist i Shanghai fredag.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Norge forsøker å få en til en egen handelsavtale med Kina for å sikre norsk eksport for varer og tjenester som er sterkt konkurranseutsatt i dag. Og selv om forhandlingene trekker ut, nekter handelsminister Giske å gi opp håpet:

– Vi er ved et veiskille akkurat nå. Vi har hatt sju forhandlingsrunder og nå må også kineserne begynne å gi på tollsatser og handelsbarrierer. Det er nok også i Kina en viss skepsis på grunn av finanskrisen å slippe opp for mye, men igjen så prøver vi å forklare at Norge og Kina har så forskjellig næringsstruktur at vi utfyller hverandre og konkurrerer ikke direkte. Og da kan vi skape verdiutvikling og næringsutvikling både i Norge og Kina ved å slippe til handelen, sier han.

– Sier du at forhandlingene står i stampe?

– Nei, overhodet ikke. Jeg hadde et møte med industriministeren i Beijing på fredag. Det er ikke han som leder forhandlingene, men det er et nøkkeldepartement i forhold til å si ja til lavere tollsatser. Det var et veldig positivt møte og jeg ser fram til å fortsette utover året og forhåpentligvis få på plass en avtale i løpet av 2010, sier Giske.

Logrer for Kina

Håpet er at Kina skal bli overbevist om at Norge er verdensledende på kompetanse som gjelder miljø, vann, energi og maritime tjenester. Men en norsk-kinesisk handelsavtale nå er fremdeles noen tøffe forhandlinger unna – for akkurat nå logrer alle land i verden for Kina og landets ny-vunne økonomiske makt.

Handelen mellom Norge og Kina var på totalt 47,8 milliarder kroner i 2009, noe som var en økning på 12 prosent fra året før, på tross av den internasjonale finanskrisen.

Frikar under Expo 2010 i Shanghai

Frikar viste seg fram under Norges dag under Expo 2010 i Shanghai.

Foto: Patrick Wack / Innovasjon Norge / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste nytt