NRK Meny
Normal

Politisk besøk til Israel midt i valgkampen

Det er fortsatt uaktuelt å anerkjenne Palestina, men norske diplomater håper de klarer å presse partene i Midtøsten-konflikten til forhandlingsbordet igjen.

Arbeidere holder valgplakater på et trykkeri

Trykkeriene har fortsatt mye å gjøre med en valgkamp som er langt fra avgjort. Her er en ny plakat med Isaac Herzog, som leder opposisjonsalliansen Sionistunionen.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

– Alternativet er stadige konflikter med kortere mellomrom. Det er en ulykke for sivilbefolkningen og gir heller ikke sikkerhet for Israel, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til NRK.

Midt i den opphetede israelske valgkampen kommer den norske regjeringsrepresentanten til Tel Aviv for å følge opp Norges rolle som leder for giverlandsgruppa (AHLC). Besøket har ikke vært kjent før nå av sikkerhetsgrunner.

Statssekretær Bård Glad Pedersen står utenfor en kontrollpost og snakker med diplomater

Statssekretæren ble i formiddag orientert av norske diplomater ved checkpointet El Jib inn til Vestbredden.

Foto: Norges ambassade i Tel Aviv / Utenriksdepartementet

Fredsbudskap i bagasjen

– Det er viktig at det er god framdrift i gjenoppbyggingen i Gaza. Vi vil være en tydelig kritiker og gi tydelige budskap om hva vi mener skal til for å få en fredsprosess i gang igjen, sier Glad Pedersen.

Han vil fortelle begge sider at de så raskt som mulig, etter det israelske valget, må komme i gang med reelle samtaler.

Et uklart valg

En valgplakat skifter mellom rivalene Netanyahu og Herzog

Målinger to uker før valget i Israel peker ikke på en klar vinner. Her en valgplakat som skifter mellom rivalene Netanyahu og Herzog.

Foto: Oded Balilty / Ap

De USA-ledede samtalene mellom Israel og palestinerne ble brutt etter ni måneder i april i fjor. Norge er fortsatt en pådriver for en fredelig tostatsløsning gjennom sitt formannskap i giverlandsgruppa for palestinerne.

Meningsmålingene gir ingen klar pekepinn på hvilken allianse som kommer til å styre Israel etter valget 17. mars. Den viktigste valgkampsaken ser ut til å være økonomi, ikke en fredsavtalen eller Irans atomprogram.

Utsetter næringslivskonferanse

Samtidig som den norske regjeringen vil knytte tettere kontakt med Israel innen handel, økonomi og kultur så ble et norsk næringslivsseminar i Israel avlyst i fjor høst. De rundt 60 påmeldte fikk beskjed om beslutningen tre dager før.

For tidlig å godta staten Palestina

Statssekretær Bård Glad Pedersen har heller ingen nyheter til palestinerne, som er på jakt etter anerkjennelse. Nasjonalforsamlinger i en rekke vestlige land ser på Palestina som en egen stat.

Statssekretær Bård Glad Pedersen

Statssekretær Bård Glad Pedersen (H) håper Norges innflytelse får partene i Midtøstenkonflikten til forhandlingsbordet igjen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Vi mener det må være styrende for norsk politikk hvordan vi best kan bidra til reelle forhandlinger om en tostatsløsning. En norsk anerkjennelse av Palestina ikke er hensiktsmessig. Vi skal heller legge trykk på partene slik at de kommer i gang med fredssamtaler, sier Glad Pedersen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt