Hopp til innhold

Norge verdens nest beste rettsstat

Blir igjen slått av Danmark på en liste hvor de nordiske landene kommer best ut.

Norges lover tingrett

Norge blir igjen rangert som en av landene i verden sikreste rettsstater.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

På den årlige rangering til organisasjonen The World Justice Project (WJP) som ble presentert torsdag er Norge nok en gang helt i toppsjiktet over de tryggeste rettsstatene i verden, men må se seg marginalt slått av Danmark i kampen om den øverste plasseringen.

Også i fjor havnet Danmark på topp med Norge rett bak.

Indeksen, som er utarbeidet av WJP, har målt åtte viktige felt som organisasjonen mener er avgjørende for at et land skal kalles en rettsstat:

Maktfordeling, fravær av korrupsjon, lov og orden, borgerrettigheter, åpenhet i forvaltningen, effektivitet i å sette lover ut i livet, standarden på sivile domstoler og standarden på straffedomstolene.

Den er basert på spørreundersøkelser av et representativt utvalg på 1.000 personer i de tre største byene i hvert land og spørreundersøkelser av jurister og akademikere i de forskjellige landene.

Norge er i toppsjiktet på alle disse områdene, men er kun best i verden når det gjelder åpenhet i forvaltningen, ifølge undersøkelsene til WJP.

Scorer dårlig på lov og orden

Danmark derimot troner øverst når det gjelder maktfordeling (Norge nummer to), fravær av korrupsjon (Norge på tredjeplass) og borgerrettigheter (Norge på tredje), og havner også foran Norge på lov og orden hvor landet er på en fjerdeplass. Der er Norge nede på en åttende – vår dårligste plassering innenfor de forskjellige kategoriene.

Norge på sin side havner foran Danmark også på sivile domstoler og standarden på straffedomstolene i tillegg til effektivitet i å sette lover ut i livet.

Men når alle poengsummene adderes er det altså Danmark som har den høyeste poengsummen med knappest mulig margin foran Norge.

Venezuela på bunn

Totalt er det 113 land med i undersøkelsen, og de nordiske landene Danmark, Norge, Finland og Sverige (i den rekkefølgen) er som foregående år øverst på WJPs liste. Island er ikke med i undersøkelsen.

Innenfor EU, EØS og Nord-Amerika er det Bulgaria som kommer dårligst ut, og har selskap i bunn av denne listen av land som Hellas og Italia som i mange år har vært kriserammet økonomisk.

Nederland, Tyskland og Østerrike havner også høyt på listen, mens USA er på en 13. plass, rett bak Tsjekkia og Estland.

På den samlede listen er Venezuela helt på bunn, med Kambodsja og Afghanistan på plassene over.

SISTE NYTT

Siste nytt