Norge var med på å ta den siste IS-bastionen i Irak

Norske hærsoldater har vært tett på kampene i det endelige slaget om den irakiske byen Rawa. Selv om den siste IS-byen er erklært frigjort, er trusselnivået «skyhøyt».

Styrker fra Telemark bataljon har hjulpet Irak med å kjempe mot IS i Anbar-provinsen.

– Det har vært et positiv opplevelse for oss. Vi føler på seiersstemningen. Det er en god følelse å være med på å frigjøre et land.

Oberstløytnant Terje Bruøygard på vei til å møte general Kutaibah på «Dog Hill» utenfor Anah.

Sjefen for de norske styrkene i Irak, Terje Bruøygard, leder også Telemark bataljon.

Foto: Camilla Brevik Hågensen / FORSVARET

Oberstløytnant Terje Bruøygard, som leder de norske styrkene fra hæren og Telemark bataljon, snakker med NRK fra den norske leiren Camp Midgard vest i Irak. Før helga falt den siste irakiske byen som i tre år har vært styrt av ekstremistene i den såkalte «islamske staten» IS.

Bare ruiner står igjen langs Eufrat

De to siste månedene har rundt 60 norske soldater støttet Iraks kamp i Eufratdalen. Det norske bidraget går inn i den internasjonale koalisjonen mot IS.

– Irakerne tok tap, men mindre enn fryktet, sier Bruøygard etter den siste offensiven.

Foreløpige tall tyder på at mellom 10 og 20 irakiske soldater ble drept, mens 60 ble skadd, i brigaden Norge hjalp.

NRK kan ikke verifisere opplysningene hos andre kilder.

Ingen i koalisjonen skal være skadd. Det er, ifølge militæret, for tidlig å tallfeste sivile tap, men alt tyder på at det har vært et massiv angrep.

– Det er få eller ingen sivile skadde, hevder Bruøygard, men han sier at mye bygningsmasse, infrastruktur og toglinjer er lagt i ruiner.

Norske soldater søker etter miner

Ingeniører fra stridsgruppe Telemark bataljon søker etter miner utenfor byen Anah i Eufratdalen vest i Irak.

Foto: Camilla Brevik Hågensen / Forsvaret

Mindre motstand enn ventet fra IS

Norges oppdrag er å planlegge og gjennomføre militæroperasjonene i ørkenbyene i Anbar-provinsen. Siden den irakiske ledelsen opererer i felt, var også de norske styrkene i sentrum av krigshandlingene da det irakiske flagget ble heist over byene.

Norske soldater overvåker fra et tak

Norske styrker overvåker mens irakiske sikkerhetsstyrker går inn i den siste IS-kontrollerte byen Rawa.

Foto: Camilla Brevik Hågensen / Forsvaret

Det er første gang Norge er inne i en internasjonal operasjon der soldatene hjelper en brigadeledelse. Tidligere har Norge trent personell med lavere rang på bakken.

Ifølge militæret har IS forberedt seg godt gjennom flere år. Likevel var motstanden i Rawa mindre enn ventet. Den lille byen på rundt 20.000 innbyggere omtales som «løvens hule» og det siste store tilholdsstedet for IS i Irak.

– Det var belter med miner og veibomber, sier Bruøygard. Soldatene fant forhåndslagrede pansrede biler, som var omgjort til bomber. Våpen, ammunisjonslagre og andre forsvarsverk var noe av det de irakiske sikkerhetsstyrkene støtte på under norsk oppsyn.

Norske styrker i krigshandlinger i Irak

Irakerne bidro med tre divisjoner i den siste offensiven for å ta landet tilbake. Den norske styrken i Irak omtaler det som «en formidabel styrke».

Norske styrker i Anbar-provinsen

Norske styrker planlegger militæroperasjonene mot IS sammen med irakiske sikkerhetsstyrker.

Foto: Camilla Brevik Hågensen / Forsvaret

Har også nordmenn vært i direkte kamphandlinger?

– Nei, vi var involvert i starten av operasjonen. Vår partnerstyrke (de irakiske sikkerhetsstyrkene, red.anm.) har vært i front av operasjonen. Vi har støttet dem på trygg avstand fra én til fire kilometer unna.

– Vi har sett og hørt bomber, miner og skudd, men ikke vært direkte truet selv, sier Bruøygard om operasjonene i Al-Qaim og Rawa.

Norge følger med irakiske sikkerhetsstyrker i fronten mot IS.

Norske soldater er i fronten og støtter den irakiske brigadeledelsen, som ofte er i felt.

Foto: Camilla Brevik Hågensen / Forsvaret

Gjenoppbygging blir langvarig

Utfordringen framover er å sikre områdene slik at IS ikke tar tilbake kontrollen. Irakerne setter opp kontrollposten langs grensa til Syria og langs hovedveiene. Målet er også å få politi på plass i byene, i tillegg til strøm og infrastruktur. Enkelte steder har allerede søppelbilene begynt å kjøre, og skoler settes opp, sier Bruøygard.

Han tror de norske soldatene blir værende lenger enn oppsatt selv om offensiven er over. Mandatet går ut i mars 2018, men regjeringen har sagt at det kan forlenges.

Irakerne rydder og kartlegger skadeomfanget i Rawa i disse dager. Bruøygard antar at de kommer til å ha langvarige sikringsoperasjoner, som skal gå over i en stabiliserende fase.

Laster kart, vennligst vent...

Forventer flere terroraksjoner

– Hvor har det blitt av IS-krigerne?

– Vi tror, og det irakerne tror, er at IS har sett overmakten, og at det var umulig å stå imot. Det var krigshandlinger, men de som var igjen, ble nedkjempet fort. Noen har trukket ut til Syria. Kanskje til nordlige områder av Irak. Andre har reist hjem igjen til Europa, Asia, Amerika eller der de kom fra, mener Bruøygard.

Flagget til Telemark bataljon er plassert på de norske militærkjøretøyene.

Flagget til Telemark bataljon er festet på militærkjøretøyene i Irak. Sjefen for de norske styrkene, Terje Bruøygard, tror oppdraget kan bli langvarig.

Foto: Camilla Brevik Hågensen / Forsvaret

Han sier at selv om kalifatet er opphørt, har IS fortsatt har vilje og evne til å ramme kjernen av Bagdad.

– IS har ingen tilholdssted eller byer de kontrollerer. De eier ingenting, men et betydelig antall IS-krigere er ikke gjort rede for. Trusselnivået er skyhøyt. Irakerne er spent på når neste aksjon skjer, sier han.

Irakiske soldater før den siste offensiven mot IS i Rawa.

Irakiske soldater venter på klarsignal til den siste offensiven mot IS i Rawa. Byen ble erklært frigjort fredag.

Foto: Camilla Brevik Hågensen / Forsvaret

Norske soldater har vært i kamphandlinger før. Hvordan vil du karakterisere dette?

– Vi fra Telemark bataljon har kamperfaring fra Afghanistan. I skala og omfang er dette betydelig større. Det her er regulære krigshandlinger med artilleri, bombekastere, massive flyressurser fra koalisjonen, stridsvogner som skyter pansrede IS-kjøretøy på 500 til 600 meter i front av oss.

– Det er fantastisk stort i forhold til hva vi var opplevd før. Inntrykkene er mange og sterke.

Søk etter miner før midlertidig leir settes opp.

Et midlertidig leirområde sjekkes for miner vest i Irak.

Foto: Camilla Brevik Hågensen / Forsvaret

Påstander om krigsforbrytelser

Den amerikansk-ledede koalisjonen er flere ganger anklaget for feilbombinger og hard fremferd. Amnesty mener det kan ha blitt begått krigsforbrytelser da Mosul falt i sommer.
New York Times har nylig skrevet om angivelige feilbombinger.

– Er du trygg på at det ikke er begått krigsforbrytelser i den siste offensiven?

– Ja, vi er førstehånds vitner, og hele prosessen rundt artilleri og flybomber er en prosess som går innad i koalisjonen og i den irakiske søyla. Vi har ingen indikasjoner på at det er begått feilgrep i så måte, sier oberstløytnant Bruøygard.

Midlertidig leir under framrykkingen mot IS

Soldatene bor på feltsenger, satt opp mellom kjøretøyene, i midlertidige leire.

Foto: Camilla Brevik Hågensen / Forsvaret

Sjefen for de norske styrkene i Irak mener Norge kan være stolt av hva soldatene har gjort.

– Alle oppdragene vi har løst ute føltes viktige. Dette er spesielt. Vi føler virkelig at vi bidrar. Irakerne er takknemlige. Norge har vært helt i fronten.

– Vi var der da IS falt gjennom en rekke byer de siste månedene. Vi er stolte. Norge burde være stolt av det vi har bidratt til.

SISTE NYTT

Siste nytt