Vil fortsatt koble Norge og Israel

På tre dagers varsel ble et norsk-israelsk næringslivsseminar avlyst i fjor. Begrunnelsen var dårlig påmelding og at en norsk statssekretær måtte legge om reiseplanene.

Erna Peres

Gallamiddag på slottet for Israels president Shimon Peres. Under Norgesbesøket lovte statsminister Erna Solberg mer økonomisk samarbeid med Israel.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Et næringslivsseminar er en del av det å utvikle et godt forhold til Israel. Det gir rom for en god politisk dialog, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet. Han skulle ha åpnet konferansen i Tel Aviv i november i fjor, men fikk andre oppgaver på kort varsel.

Utsatt på ubestemt tid

Bård Glad Pedersen

Statssekretær Bård Glad Pedersen (H) sier at det ikke er noen politiske grunner til at næringslivsseminaret i Israel ble utsatt.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

60 deltakere fra norsk og israelsk næringsliv var påmeldt. Hotellrom var bestilt. Tre dager før arrangementet, kom meldingen om at det ble avlyst.

– Meningen var at jeg skulle delta, men så var jeg nødt til å utsette min reise til regionen, sier Glad Pedersen til NRK.

Utenriksdepartementet vurderte ikke å sende andre.

Statssekretær Bård Glad Pedersen kommenterer utsettelsen av næringslivskonferansen i Israel

Vil ha mer handel

Seminaret, i regi av den norske ambassaden i Israel, skulle belyse muligheter innen energi og forskning. Flere norske selskaper er allerede involvert i israelske gassletingsprosjekter, skriver magasinet Israel Scandinavia Business.

Erna Peres

Norge vil videreutvikle forholdet til Israel. I mai i fjor besøkte daværende president Shimon Peres Oslo.

Foto: KRISTIAN AANENSEN / NRK

Et halvt år tidligere var Israels daværende president Shimon Peres på besøk i Oslo. Den gang varslet statsminister Erna Solberg «et økt samarbeid med Israel». Det er også et uttalt mål for utenriksstasjonene å fremme norske næringsinteresser.

Best å utsette

– Vi planlegger fortsatt å kunne avholde et sånt seminar, som vi vet de er opptatt av på israelsk side, sier Glad Pedersen til NRK. Regjeringen støtter et tettere samarbeid for norsk næringsliv med Israel, innenfor grensene som gjaldt før 1967, understreker han.

– Hadde ikke Utenriksdepartementet andre de kunne sende?

– Det var ikke veldig god påmelding og vi konkluderte den gang med at det beste er å utsette seminaret.

– Ikke politikk

Beslutningen om å utsette næringslivsseminaret kom samme uke som Sverige anerkjente Palestina.

Den israelske ambassaden i Oslo skriver i en e-post til NRK at de ikke tolker avlysningen som et politisk trekk fra norsk side.

– Vi forstod det slik at interne norske forhold var årsaken til at norsk UD i siste liten dessverre måtte trekke seg fra den planlagte næringslivskonferansen i Tel Aviv i fjor, heter det.

Se seminarprogrammet på NHOs hjemmeside

Ingen ny dato er på plass, men det arbeides med et nytt forsøk på å koble norske og israelske bedrifter til høsten. Det kan skje samtidig som intensjonsavtalen om forskningsbasert næringslivssamarbeid (FoU) er ferdig.

SISTE NYTT

Siste nytt