Norge tilbyr Colombia hjelp i ny fredsdialog med FARC

Colombias president Juan Manuel Santos har formelt satt i gang nye fredsforhandlinger med FARC-geriljaen etter at fredsavtalen ble vraket i søndagens folkeavstemning.

Mann leser avis som har folkets nei i folkeavstemndingen som oppslag i Colombia

SYLTYNT NEI: Sjokket har knapt lagt seg i Colombia etter at folket avviste fredsavtalen med FARC-geriljaen i søndagens foilkeavstemsning, før presidenten annonserer nye fredssamtaler.

Foto: Fernando Vergara / Ap

I en TV-sendt tale sa presidenten at han har bedt regjeringens forhandlingsleder, Humberto de la Calle, om å gjenoppta arbeidet for en fredsavtale.

– Jeg har bedt ham begynne samtaler så fort som mulig for å virkeliggjøre drømmen til enhver colombianer om å få slutt på krigen med FARC, sa Santos.

Etter at 50,2 prosent av velgerne overraskende stemte nei til den opprinnelige fredsavtalen, tok Calle på seg det fulle ansvaret og tilbød seg å gå av som forhandler.

– Enhver feil er mitt og bare mitt ansvar. Som følge av dette vil jeg tilby meg å gå av som delegasjonsleder, sa han. Nå har han tilsynelatende fått fornyet tillit av presidenten.

Brende tilbyr hjelp

Norges utenriksminister Børge Brende har allerede plukket opp hansken og er i samtaler med den colombianske presidenten om hvordan Norge kan hjelpe.

Laster Twitter-innhold

Ikke lenger Nobel-favoritt

Fredsforsker Kristian Harpviken har fjernet Colombia fra listen over favoritter til fredsprisen. Hans svenske kollega Dan Smith er nå i villrede om hvem han skal vedde på.

Sjokkresultatet fra søndagens folkeavstemning om fredsavtalen i Colombia har gjort konkurransen om Nobels fredspris mye mer spennende.

Når flertallet av velgerne i Colombia har sagt nei til avtalen, er sjansene «tilnærmet null» for at fredsprisen kan gå til Colombia og FARC, mener Harpviken, som er direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO i Oslo.

Fredsforskeren sier Colombia-avtalen var en sterk kandidat. Men at nobelkomiteen skal hedre den med fredsprisen så kort tid etter en folkeavstemning der flertallet sa nei, det har han ingen tro på.

– En slik pris vil da framstå som en direkte kritikk av resultatet av folkeavstemningen, og det tror jeg er det siste nobelkomiteen vil ønske seg, sier Harpviken. Årets vinner av Nobels fredspris annonseres fredag 7. oktober.

Krisemøte

Både FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia har sagt seg villige til å fortsette fredssamtalene, og begge parter har gjort det klart at våpenhvilen skal videreføres.

Allerede kort tid etter at resultatet av folkeavstemningen var klart, sa Santos at han hadde bedt sine folk om å reise til Cuba, hvor forhandlingene har foregått.

I tillegg innkalte presidenten lederne i landets politiske partier til et krisemøte for å stake ut veien videre. Da Santos ankom møtet sa han at de ville prøve å finne «enighet og fellesskap»

– Det er viktigere nå enn noen gang før, sa han.

Skal «fikse» avtalen

FARC- leder Timoleón «Timosjenko» Jiménez har også vært tydelig på at fredsforhandlingene skal fortsette og at partene skal «fikse» fredsavtalen som ble vraket av folket.

– Dette sjokkresultatet fyller oss med enda mer entusiasme, gjør oss enda mer besluttsomme. Det er ulike måter å lese dette på, og nå må vi analysere dette for å se hva som må repareres, sa Jiménez mandag, og lovte å videreføre våpenhvilen.

– Våre geriljafronter landet over vil opprettholde den bilaterale våpenhvilen, sa han.

Kritisk til for mange innrømmelser

50,2 prosent stemte nei til fredsavtalen i søndagens folkeavstemningen, og færre enn 54.000 stemmer skilte dermed ja- og nei-siden.

Nei-siden, med tidligere president Alvaro Uribe i spissen, mener regjeringen har gitt for mange innrømmelser til FARC. Blant annet har punktet om at tidligere medlemmer som tilstår forbrytelser slipper med samfunnstjeneste, fått kritikk.

Etter at resultatet av folkeavstemningen var klart, etterlyste Uribe «en stor nasjonal pakt», og han insisterte på «korrektiver» som garanterer respekt for grunnloven, for private bedrifter og rettferdighet uten straffefrihet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han sa ikke noe om hvorvidt han vil slutte seg til Santos' forsøk på å redde avtalen.

SISTE NYTT

Siste nytt