Hopp til innhold

Norge kan komme til å bidra med FN-observatører i Syria

Norge er et av landene som har blitt forespurt om å bidra med FN-observatører i Syria. Men da må det være trygt nok, sier forsvarsminister Espen Barth-Eide.

Forsvarsminister Espen Barth Eide

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier Norge har blitt spurt om å sende observatører til Syria.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Det er ventet at FNs sikkerhetsråd i løpet av lørdagen vil stemme over et resolusjonsforslag om å sende et observatørkorps på 30 personer til Syria.

Avstemningen var opprinnelig ventet fredag, men tiden halte ut ettersom de 15 medlemmene av rådet kranglet over detaljene i forslaget.

Lørdag formiddag er det mye som tyder at medlemmene i sikkerhetsrådet er enige om å sende observatører til Syria

En russisk diplomat sier at de i prinsippet er enige. Sammen med Kina har russerne to ganger tidligere stemt mot resolusjonsforslag for Syria.

Land med erfaring

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier at Norge har blitt spurt om å stille med observatører.

– Det er flere land som har blir forespurt om å bidra, blant annet Norge og Sveits. Dette er land som har erfaring med denne type situasjoner, sier Eide, som mener det neppe er et ønske at de største statene skal innta en ledende rolle på grunn av de politiske spenningene, sier Eide.

Fredag var den norske sjefforhandleren Robert Mood på en lynvisitt i Oslo. Der sa han at en observatørstyrke kan være på plass i Damaskus i løpet av helgen. Trolig er det Mood som får ansvaret for å lede denne styrken.

Resolusjonsforslaget som FNs sikkerhetsråd skal stemme over går ut på å i første omgang sende opptil 30 observatører til Syria så fort som mulig, for å overvåke at våpenhvilen overholdes. Observatørstyrken er senere ventet å bli utvidet til 250 personer.

Sikkerheten viktig

Espen Barth Eide sier situasjonen i Syria er uoversiktlig med voldsomme kamphandlinger mellom en tungt bevæpnet syrisk hær og bevæpnende opprørere. Vi må ha akseptable garantier for sikkerheten for observatørene som skal inn til Syria, sier Eide.

– Det er derfor viktig at både regimet og opprørsstyrkene gir sine garantier for at de lar observatørkorpset operere fritt, og at de respekterer deres integritet, sier Eide.

Nye granatangrep

Opposisjonsgrupper i Syria beskylder nå den syriske hæren for å ha brutt våpenhvileavtalen, etter at regjeringsstyrker skal ha bombardert to nabolag i opprørsbastionen Homs natt til lørdag.

– Det var flere angrep mot gamlebyen i natt. Jeg har hørt åtte granater falle ned bare den siste timen, forteller regimekritikeren Karm Abu Rabea lørdag morgen.

Andre aktivister i området melder at den syriske regjeringshæren har rykket mannsterke inn i områdene rundt byen.

Lørdag formiddag kom det meldinger om at en person var drept og to såret da en bil eksploderte i utkanten av hovedstaden Damaskus.

Våpenhvile

Våpenhvilen i Syria trådte i kraft torsdag morgen, og har med noen få unntak holdt. Våpenhvilen er en del av fredsplanen som FN og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan har utarbeidet.

Sammen med Mood har Annan vært i harde forhandlingsrunder med myndighetene i Damaskus for å få dem til å gå med på å stanse voldsspiralen i landet.

Over 9000 personer er ifølge FN drept i det 13 måneder lange opprøret mot president Bashar al-Assad.

SISTE NYTT

Siste nytt