Hopp til innhold

Eriksen Søreide: Vi kan ikke akseptere at opposisjonelle forgiftes

Norge slutter seg til sanksjonene EU i dag innfører mot Russland, etter forgiftningen av politikeren Aleksej Navalnyj. Norge kan dermed bli rammet av motsanksjoner fra russisk side.

Aleksej Navalnyj postet bildet av seg selv sittende i sykehussengen i Berlin sammen med familien.

Aleksej Navalnyj sammen med sin familie på sykehuset i Berlin

Foto: Privat

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener Norge «har politisk sluttet opp om EUs tiltaksregime vedrørende bruk av kjemiske våpen. Vi slutter også opp om de nye listeføringene fra EU».

–Vi kan ikke akseptere at opposisjonelle forgiftes med militær nervegift uten at det får konsekvenser sier Eriksen Søreide til NRK.

EU offentliggjorde torsdag en liste på seks personer og en institusjon som nå kommer på en sanksjonsliste. Blant dem er sjefen for sikkerhetstjenesten FSB Aleksander Bortnikov og nestlederen for den russiske presidentadministrasjonen Sergej Kirijenko.

Putin og Bortnikov

FSB-sjef Alekander Bortnikov, til høyre på bilde, tilhører den innerste kretsen rundt Russlands president Vladimir Putin (til høyre på bildet).

Foto: Alexei Druzhinin / AP

– Vi ønsker et godt og pragmatisk forhold til Russland sier Søreide Eriksen. Men vi må reagere når vår viktigste demokratiske institusjon ble angrepet, når sentrale opposisjonelle utsettes for nervegiftangrep.

Både Kirijenko og Bortnikov tilhører den indre kretsen rundt den russiske presidenten. Kirijenko var også Russlands statsminister en kort periode på slutten av 1990-tallet og har ledet det russiske atomenergibyrået.

Sanksjonene betyr at disse personene ikke lenger får innreise til EU. Samtidig fryses alle verdier de måtte ha i form av eiendommer og innskudd i banker i EU.

Også et russisk forskningsinstiuttt som jobber med organisk kjemi blir svartelistet av EU, og kan dermed ikke samarbeide med institusjoner innenfor unionen.

Britiske myndigheter sier at de, på samme måten som norske, slutter seg til EUs sanksjoner mot Russland.

Les mer: Navalnyj i første intervju: – Putin sto bak forgiftningen

Forgiftet av Novitsjok?

Aleksej Navalnyj ble forgiftet under et besøk i Sibir i slutten av august. Han overlevde etter å ha blitt behandlet på et sykehus i Tyskland.

Flere ulike undersøkelser har vist at forgiftningen skyldes et giftstoff som tilhører Novitsjok-gruppen, som ble utviklet i Sovjetunionen under den kalde krigen.

Russiske myndigheter har avvist at Navalnyj er blitt forgiftet. De kaller det hele en kampanje for å sverte Russland.

Navalnyj

Aleksej Navalnyj la for noen dager siden ut dette bildet, tatt på ukjent sted i Tyskland

Foto: @NAVALNY / Reuters

Både Tyskland og Frankrike har bedt Russland om å sette i gang etterforskning etter forgiftningen. Den franske og tyske utenriksministeren sa i forrige uke at russiske myndigheter ikke har kommet med det de kalte «en troverdig forklaring».

Les også: Navalnyj postet bilde av seg selv sammen med familien

Russland kommer til å svare

Russland har sagt at de vil svare på samme måte. Det kan dermed komme til å ramme norske politikere og tjenestemenn.

– Selvfølgelig vil den politikken som EU nå fører, få konsekvenser, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på en pressekonferanse i Moskva onsdag.

Det har også vært antydet at Russland kan komme til å bryte store deler av det formelle samarbeidet med EU hvis sanksjonene blir innført.

– Vi kommer til å svare på en måte som er i russiske interesser, heter de i den første kommentaren fra den russiske presidentadministrasjonen,etter at sanksjonslisten ble klar.

– Vi forventer at Russland vil være uenig, som de var da vi fordømte giftangrepet sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK. Det er viktig for oss at de uavhengige testene både i Sverige, Tyskland og Frankrike og som Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen OPCW har gjort, viser at det var en forgiftning sier Eriksen Søreide.

Eriksen Søreide mener også at det er viktig å holde enkeltpersoner ansvarlig for det som har skjedd.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Vi må reagere når opposisjonspolitikere angripes med gift sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Tilspisset forhold til Russland

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide pekte tidligere denne uken på Russland som ansvarlig for forsøket på å bryte seg inn i Stortingets datasystemer.

Russiske myndigheter var den gangen raskt ute med å avvise anklagene. Lederen i utenrikskomiteen i det russiske overhuset Konstantin Kosatsjov kaller det han definerer som påstander som det rene tull.

Russisk etterretningsekspert: Uinteressant og meningsløst å grave i Stortingets e-post

Når Norge nå slutter seg til EUs sanksjoner mot personer i den innerste kretsen rundt president Vladimir Putin, er det ikke vanskelig å spå at det igjen vil komme kraftige reaksjoner fra Moskva.

– Vi ønsker et godt og pragmatisk forhold til Russland sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK. Men vi må reagere når vår viktigste demokratiske institusjon Stortinget blir angrepet og når sentrale opposisjonelle utsettes for nervegiftangrep.,

–Det er i strid med internasjonal rett å bruke denne formen for gift. Det er helt avgjørende for et land som Norge at folkeretten opprettholdes sier Eriksen Søreide.

Putins «kokk» på listen

Jevgenij Prigozjin, som ofte omtales som Vladimir Putins "kokk" etter ha fått en rekke kontrakter for levering av mat til statlige insitutjsoner, blir også satt på EUs sanksjonsliste, på grunn av det unionen mener er ulovlig våpensalg og militær innblanding i konflikten i Libya.

Prigozjin har også stått bak den såkalte trollfabrikken i St. Petersburg, som er mistenkt for å stå bak forsøk på å ha påvirket den amerikanske presidentvalgkampen i 2016. Han har også vært med å finansiere russiske leiesoldater, som er sendt til Ukraina, Syria og Libya.

Aleksej Navalnyj sier at han vil dra tilbake til Russland nå behandlingen på sykehuset i Berlin er over.

SISTE NYTT

Siste nytt