Hopp til innhold

Norge sender feltsenger og telt til Hellas

BRUSSEL/HELLAS/OSLO (NRK): Justisminister Monica Mæland mener Norge ikke kan vente seg en ny flyktningkrise som i 2015 som en følge av krisen på Hellas-grensen.

BRUKER TÅREGASS: Reporter Hallvor Asvall er på grenseovergangen der migranter ønsker å krysse inn til Hellas. Soufli, 4. mars.

Mæland deltar på EUs ekstraordinære justisministermøte om krisen ved grensen mot Tyrkia. Justisministeren gjør det klart at det ikke er aktuelt å ta imot noen flyktninger eller migranter fra Hellas nå.

– Det står ikke på agendaen. Det er migrasjonen til Hellas og håndteringen av EUs yttergrense som er det som skal tas opp i dag, sier Mæland til NRK.

Justisminister Monica Mæland.

LOVER HJELP: Justisminister Monica Mæland (H) er i Brussel for å delta på et krisemøte om flyktningsituasjonen i Hellas. Hun lover norsk hjelp til Hellas, men kan foreløpig ikke si noe om omfanget.

Fremskrittspartiet mener Norge bør la være å behandle asylsøknader dersom flyktningene når Norge denne gangen. Det blir trolig ikke en problemstilling, ifølge Mæland.

– Vi har fått en spørsel om å ta imot flyktninger fra Hellas før, men vi svarte nei. Relokalisering av flyktninger er ikke et svar på den situasjonen vi er oppe i nå, sier Mæland til NRK.

Setter inn kraftige tiltak

I forkant av møtet gjorde EU det klart at de setter av sju milliarder kroner for å hjelpe Hellas å ta seg av alle som kommer.

Frontex

STYRKER GRENSEN: EUs grensebyrå Frontex skal forsterke grensen mellom Hellas og Tyrkia.

Foto: ARIS MESSINIS

Frontex, som er EUs såkalte grensebyrå, sender ytterligere 100 vakter, kystvaktskip, helikopter og biler for å vokte grensen til Tyrkia. EU setter og inn flere saksbehandlere.

– Vi ber også grensevakten om å koordinere et program for rask retur av dem som ikke får bli, sier EUs visepresident Margaritis Schinas.

Norge skal bidra med saksbehandlere og feltsenger. Mæland kan ikke opplyse hvor mange. Det kan bli snakk om å øke bidraget dersom det blir aktuelt.

– Vi sender et betydelig antall madrasser, senger, og telt for å avhjelpe den situasjonen de er i. Og så undersøker vi om vi har den kompetansen som Frontex etterspør, men vi skal stille opp, sier Mæland til NRK

Det dreier seg i første omgang om 500 køyesenger, 1500 madrasser og ti telt. Det fra Sivilforsvarets lager.

Krise i Hellas

Tusenvis av flyktninger og migranter forsøker å ta seg inn i EU fra Tyrkia via Hellas etter at Ankara åpnet sin side av grensen før helgen.

Flyktningkrise

FLERE TUSEN LANGS GRENSEN: Migranter på vei til grenseovergangen Pazarkule Edirne i Tyrkia. De ønsker seg til Europa.

Foto: Ozan Kose / AFP

Mange kommer fra krigsområdene i Syria, men det er også folk fra Afghanistan, Irak og ulike afrikanske land som ønsker seg en bedre framtid i Europa.

Tyrkia anklager EU for løftebrudd

I 2016 inngikk EU og Tyrkia en avtale om at Tyrkia skulle stanse flyktningstrømmen mot Europa mot å få tilsvarende flere titalls milliarder kroner i bistand. EU på sin side gikk med på å ta imot kvoteflyktninger for å avlaste Tyrkia.

Tyrkias sterke mann president Recep Tayyip Erdogan hevder EU ikke har oppfylt sin del av avtalen.

Samtidig med krisen på grensen til Hellas, står nærmere en million syrere i Syria på grensen til Tyrkia. De forsøker å komme seg unna kampene mellom den syriske hæren og opprørerne, samt tyrkiske styrker i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt