NRK Meny
Normal

Norge satser på «den argentinske bølgen»

BUENOS AIRES (NRK): Argentina er i skuddet etter regjeringsskiftet i desember, og investorene strømmer til. Denne uken har også Norge kastet seg på bølgen.

Børge Brende og Susana Malcorra

En ny start i forholdet mellom Norge og Argentina, tror utenriksministrene Børge Brende og Susana Malcorra. Her på en pressekonferanse i Buenos Aires.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Velkommen til Argentina, sier utenriksminister Susana Malcorra og omfavner kollega Børge Brende. De to er gamle kjente, og dropper det formelle håndtrykket.

Den argentinske utenriksministeren er en stigende stjerne i internasjonal politikk, og en av favorittene til å bli FNs nye generalsekretær. Hun er en tøff og nøktern dame, og minner ikke så lite om Tysklands Angela Merkel.

– Norge er en viktig partner for Argentina, sier Malcorra til NRK.

– Vi har sterke historiske bånd gjennom norsk skipsfart i dette området, og vi har mange felles verdier. Jeg mener dette er tidspunktet for en ny start på samarbeidet, og jeg håper norske selskaper vil finne interessante muligheter her i Argentina, sier utenriksministeren.

Seminar i Buenos Aires med Børge Brende

Rundt 120 norske og argentinske forretningsfolk deltok på et seminar i Buenos Aires i forbindelse med den norske utenriksministerens besøk.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Store endringer

Det har skjedd mye i Argentina etter at sentrum-høyre-politikeren Mauricio Macri kom til makten i desember i fjor.

Etter 12 år med ekteparet Kirchner var landet preget av økonomisk stillstand, statsdirigering og påstander om maktmisbruk og korrupsjon. Landet var også «konkurs», og avskåret fra det internasjonale kredittmarkedet.

Den nye regjeringen tok dramatiske grep, opphevet valutarestriksjonene og kom til enighet med sine kreditorer, noe som har ført til en enorm interesse for Argentina blant internasjonale investorer og politiske ledere.

Denne uken har altså Norge «banket på døra», og utenriksminister Børge Brende har store forhåpninger til det argentinske markedet.

Energi og skipsfart

– Vi ønsker at norsk næringsliv skal etablere seg kraftigere i Argentina, og at det kan skapes arbeidsplasser også hjemme, sier utenriksministeren.

– Det er et stort potensiale i Argentina, både når det gjelder energi og maritim sektor. Men det er jo også enorme muligheter for å styrke det politiske samarbeidet – for eksempel innenfor fred og forsoning, fastslår Børge Brende.

Det er ikke ofte man hører om EFTA i Latin-Amerika, men etter Brexit og utsiktene til et mulig EFTA-medlemskap for britene, er organisasjonen blitt nevnt som en mulig partner for det sør-amerikanske frihandelsområdet Mercosur.

På en pressekonferanse her i Buenos Aires fastslår Børge Brende at EFTA er verdens 12. største økonomi:

– Dessuten er det det eneste sted Norge er en supermakt, sier han, til latter fra de fremmøtte.

Første avtale

Og den første nye avtalen mellom Norge og Argentina ble underskrevet allerede under det norske besøket, torsdag og fredag i denne uken.

Det var Kongsberg Satellite Services som skrev kontrakt med et argentinsk selskap om en bygging av en bakkestasjon for mottak av satelittdata i Tierra del Fuego, Ildlandet, i det sørlige Argentina.

Kongsberg Satellite Services undertegner kontrakt med sin argentinske partner

Kongsberg Satellite Services undertegner kontrakt med sin argentinske partner.

Kongsberg Satellite Services er verdensledende innen satellitt-overvåkning i polområdene, og den nye stasjonen blir et viktig bidrag til selskapets virksomhet, fastslår administrerende direktør Rolf Skattebøe:

– Den nye bakkestasjonen betyr at vi får et veldig effektivt system, blant annet til å kunne overvåke ulovlig fiske, som er et økende problem over hele verden. Men overvåkningen fra satelittene vil også kunne brukes til å oppdage oljesøl eller andre miljøproblemer, sier han.

Noen er sinte

Samtidig med det norske besøket i Argentina pågår det en stor demonstrasjon i sentrum av Argentinas hovedstad. Det er arbeidere i den argentinske bilindustrien som demonstrerer med krav om at myndighetene gjør mer for å beskytte arbeidsplassene deres.

– Vi krever at man vedtar en lov som gjør at argentinske bilfabrikker bruker nasjonale under-leverandører i stedet for å kjøpe bildeler fra utlandet, sier en av lederne for demonstrasjonen, Roberto Oliveira.

Det er viktig at den nye regjeringen også tar sosiale hensyn, sier utenriksminister Børge Brende:

– Det er helt avgjørende at man nå gjennomfører reformer som gjør at man får tilbake veksten i argentinsk økonomi. Men regjeringen må også ta på alvor de ulikhetene som eksisterer i dette samfunnet, sier han.

Stor interesse

I forbindelse med besøket arrangerer Norge et energiseminar i Buenos Aires. Rundt 120 norske og argentinske forretningsfolk er til stede på seminaret - en solid bekreftelse på at interessen for norsk-argentinsk samarbeid er stor.

Direktør Kjetil Solbrække i Rystad Energy.

Direktør Kjetil Solbrække i Rystad Energy kjenner Latin-Amerika og advarer mot overdreven optimisme i Argentina. – De som håper at mye vil skje veldig fort blir nok skuffet, sier han.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Men forretningsfolk med lang erfaring fra Latin-Amerika advarer mot overdrevne forventninger til det argentinske markedet.

– Det er store muligheter her, men jeg tror også det vil ta tid før man oppnår økonomiske resultater, sier Kjetil Solbrække, leder for firmaet Rystad Energy i Brasil.

– Er det en overdreven optimisme?

– Det er i hvert fall veldig store forventninger, og de som håper at mye vil skje veldig fort blir nok skuffet. Men jeg er veldig imponert over den nye regjeringen her i Argentina. Den ser hva som må gjøres, og den gjør de riktige tingene, sier Kjetil Solbrække.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt