Hopp til innhold

Norske myndigheter kritiserer Israel

Norge protesterer etter at Israel stanset en aktivist-båt på vei mot Gaza. Båten som seilte under svensk flagg, hadde to nordmenn om bord.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA-FLOTILLA

Det svenske skipet 'Marianne av Göteborg' ble innbrakt til Ashdod. Om bord var også to nordmenn.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

– Israels oppbringelse av fartøyet "Marianne av Göteborg" og arrestasjonen av personene om bord fremstår som en overreaksjon, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet Frode Overland Andersen.

Frode O. Andersen

Kommunikasjonssjef i UD, Frode Overland Andersen

Foto: Utenriksdepartementet

Fiskebåten var på vei mot Gazastripen, men ble bordet og deretter eskortert videre til havnen i Ashdod. Av de 18 personene om bord var fem fra Sverige og to fra Norge.

Formålet med reisen var å bryte den israelske blokaden og forsyne et sykehus i Gaza med medisiner og solcellepanel.

Holder Israel ansvarlig

Utenriksdepartementet jobber nå med å få mer klarhet i hendelsesforløpet og hvordan mannskap og passasjerer har blitt behandlet.

– Vi holder israelske myndigheter ansvarlige for behandlingen av våre borgere, sier Frode Overland Andersen.

Norges ambassade i Tel Aviv vil nå ta saken opp med israelske myndigheter. Ambassaden har snakket med en av nordmennene på telefon. Det jobbes også med å få tilgang til de norske statsborgerne og Utenriksdepartementet forutsetter at dette blir gitt under videre forsinkelse.

– Vi ber om at de to nordmennene snarest løslates slik at de kan reise hjem, sier Andersen.

Også Sverige protesterer

Også det svenske utenriksdepartement har sendt en protest til Israel etter bordingen av den norsk-svenske båten. Svenskene hevder at fartøyet ble stanset i internasjonalt farvann.

– Ifølge den informasjonen vi har fått, har den israelske marinens inngripen skjedd i internasjonalt farvann. Ifølge loven er det bare flaggstaten, i dette tilfellet Sverige, som får gripe inn mot et fartøy i internasjonalt farvann. Sverige har uttrykt sitt syn på hendelsen, sier Veronica Nordlund ved svensk UDs pressetjeneste.

– Fulgte ikke prosedyrene

Dan Poraz

Fungerende ambassadør til Norge, Dan Poraz

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ifølge den fungerende israelske ambassadøren til Norge, Dan Poraz, ble aktivist-båten stoppet av den israelske marinen fordi aktivistene om bord ikke fulgte regulære prosedyrer.

– Båten med aktivistene ble flere ganger spurt om å endre kurs, men da de nektet å samarbeide ble båten naturligvis stoppet og tatt hånd om, sier Dan Poraz.

I Israel har statsminister Benjamin Netanyahu gratulert marinen med den vellykkede aksjonen mot skipet.

– Aktivistenes intensjoner var sikkert gode. Dessverre var de forledet til å tro at de kunne hjelpe ved å bryte loven. Hvis de virkelig var opptatt av menneskerettigheter kunne de seilt videre til Syria der 200.000 mennesker er drept, flesteparten av det Iran-støttede Assad-regimet.

SISTE NYTT

Siste nytt