Hopp til innhold

Norge på femteplass på helseranking

Norge har verdens femte beste helsevesen, går det frem av en større internasjonal undersøkelse som blir offentliggjort i dag.

Illustrasjonsbilder fra St. Olavs Hospital Universitetssykehuset i Trondheim

Av de 20 landene øverst på listen, er alle unntatt Canada, Australia og Japan i Vest-Europa.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Lilleputtstaten Andorra har verdens beste helsevesen, fulgt av Island.

Det går frem av «Healthcare Access and Quality Index» - «Index over tilgang og kvalitet på helsevesen», som publiseres i det medisinske tidsskriftet The Lancet i dag.

Undersøkelsen rangerer til sammen 195 land, og også Sveits og Sverige kommer foran Norge på listen.

USAs helsevesen rangerer helt nede på 35. plass i undersøkelsen.

Baserer seg på 32 sykdommer

Den omfattende undersøkelsen baserer seg på dødsraten for 32 sykdommer som kan unngås eller behandles ved riktig behandling.

Blant sykdommene er tuberkulose og andre åndedrettssykdommer, sykdommer som kan behandles med vaksiner, flere former for kreft som kan behandles, hjertesykdommer og sykdommer som rammer fødende eller nyfødte.

Norge får full score – 100 poeng – for behandlingen av fire sykdommer som kan forebygges med vaksine. De fire er difteri, kikhoste, meslinger og stivkrampe.

Lavest scorer Norge for testikkelkreft med 65 poeng, langt bak Sverige som har en score på 83 poeng.

Svakest i Afrika

Ikke overraskende er det i Afrika det står dårligst til med helsevesenet.

Bortsett fra Afghanistan, Haiti og Jemen er alle de 30 siste landene på listen i Afrika sør for Sahara.

Aller verst er helsevesenet i Den sentralafrikanske republikk (SAR). Landet er en gjenganger på sisteplass på lignende lister. I 2015 rangerte Global Finance SAR som verdens fattigste.

Social Progress Index som ikke ser på økonomiske forhold, men konsentrerer seg i stedet om primærbehov som mat og vann, samt trygghet og kriminalitet, kunnskapstilgang, helse, miljø, utdanning og politisk og personlig frihet, rangerer også SAR på aller siste plass.

Bedring, men større ulikheter

Årets undersøkelse ser også på utviklingen siden en tilsvarende undersøkelse ble gjort i 1990.

– Til tross for forbedringer i både kvaliteten på og tilgangen til helsevesenet i løpet av 25 år, har ulikhetene vokst mellom de landene som gjør det best og de som gjør det dårligst, sier Christopher Murray til AFP.

Han arbeider ved Institute for Health Metrics and Evaluation ved universitetet i Washington i USA og har ledet de flere hundre ekspertene som har står bak studien.

Han viser også til flere land der standarden på helsevesenet er dårligere enn man kan forvente ut fra landets økonomi.

Det klareste tilfellet er USA; men også i asiatiske land som India, Indonesia og Filippinene burde helsevesenet vært bedre.

– Resultatene våre er et varsel om at bedre tilgang til og kvalitet på helsevesenet ikke følger automatisk med økonomisk utvikling, sier Murray.

Oversikten over de landene som scoret best på undersøkelsen

Oversikten over de landene som scoret best på undersøkelsen

Foto: Faksimile

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag skal de ha blitt kastet granater på.