NRK Meny
Normal

Norge øker støtten til Haiti

– Ødeleggelsene er som i en krigssone - og behovet vil være der i lang tid framover, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Norge gir i dag nye 60 millioner kroner til Haiti.

Ti år gamle Angie Dumee holder i sin far mens hun får behandling i Haiti

Ti år gamle Angie Dumee holder i sin far mens hun får behandling i Haiti.

Foto: Julie Jacobson / Scanpix/AP

Torsdag offentliggjorde Solheim at Norge ønsket å gi 40 millioner til hjelpearbeidet etter jordskjelvet i Haiti. I dag blir det klart at vi skal donere nye 60 millioner til landet.

Støtten fra Norge, i offentlige penger, er dermed opp i 100 millioner kroner.

– Ingen ende på behovet

Erik Solheim i København

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Foto: Tore Meek / Scanpix

– Mange barn er blitt foreldreløse, både kvinner og barn trenger beskyttelse. Det er ingen ende på behovet for hjelp til Haiti nå, sier Solheim.

Det er store problemer med tilgangen til de rammede i landet.

– Systemet er brutt sammen og transportkapasiteten er liten, men det er viktig at hjelpeorganisasjonene som allerede befinner seg i landet definerer hvor behovet for bistand er størst.

Solheim forteller at en betydelig del av pengene vil gå via FN og frivillige organisasjoner. Støtten skal også blant annet gå til Verdens matvareprogram (WFP), FNs barnefond (Unicef) og Leger uten grenser.

– Ingen av disse pengene vil gå til nye organisasjoner som ikke har bakgrunn med arbeid i Haiti.

– Kan fortsatt dukke opp mirakler

Winnie (16 mnd) reddes ut av ruinene

Winnie (16 mnd) ble reddet ut av ruinene etter tre døgn.

Foto: Channel 7

Pengene skal i stor grad bidra til å hindre epidemier, foreta operasjoner, og etterhvert brukes til i det enorme arbeidet som kommer med å rydde opp i det ufattelige kaoset og gjenoppbygge landet.

– Vi vet at det er de første dagene som avgjør hvor mange som kan overleve en slik katastrofe. Etter fire døgn kan det fortsatt dukke opp mirakler, som den lille jenta som ble funnet i ruinene etter tre døgn - men det er stadig færre, sier Solheim.

Han forteller derfor at pengene som ikke kan brukes i det direkte hjelpearbeidet som pågår nå, vil være avgjørende til senere arbeid med sikkerhet, opprydning, og gjenoppbygging.

– Givergleden er ekstremt gledelig

– USA er i en særklasse, og er den viktigste bidragsgiveren her - men Norge har vært tidlig ute og bidrar med en stor del hvis man ser på størrelsen av landet vårt.

Solheim sier likevel at han oppfordrer intenst til bidrag fra privatpersoner, at nordmenn må gi til de hjelpeorganisasjonene man føler seg mest knyttet til.

– Det er ekstremt gledelig at nordmenn har åpnet lommebøkene sine så mye som de allerede har gjort. De fleste kunne kanskje ikke plassere Haiti på kartet før dette skjedde, så det at de ytrer en så stor vilje til å gi er av ren medfølelse og solidaritet, sier Solheim.

Les også: - Massivt engasjement

FN har vurdert de umiddelbare behovene i Haiti og ber verdenssamfunnet om 560 millioner dollar.

Video: Overfylte sykehus i Haiti, få får hjelp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt