Hopp til innhold

Norge øker innsatsen mot ebola

200 norske helsearbeidere skal sendes til Sierra Leone for å bidra i kampen mot ebola. – Vi er veldig takknemlige for at mer enn 300 har meldt seg, sier helseminister Bent Høie (H) til NRK.

SWITZERLAND-HEALTH-EBOLA-REDCROSS-AID-TRAINING

Norge sender nå 200 helsearbeidere som skal delta i kampen mot ebolaviruset. På bildet er det helsearbeidere som er under opplæring i Sveits, før avreise til Vest-Afrika.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Liberia West Africa

Liberia er et av landene som er hardt rammet av ebolaviruset. Norge sine 200 helsearbeidere reiser til nabolandet Sierra Leone for å bidra. Her er det helsearbeidere som er ute på landsbygda for å ta hånd om en person som skal ha dødd på grunn av ebola.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

Sierra Leone er et av de tre landene i Vest-Afrika som er verst rammet av ebolaepidemien.

– Situasjonen er katastrofal, sier Rony Zachariah fra Leger Uten Grenser.

– Mange landsbyer og nabolag er i praksis utradert. I en av landsbyene jeg besøkte hadde det vært 40 innbyggere. Nå var 39 døde, sier Zachariah til nyhetsbyrået AFP.

– Takknemlige for at 300 har meldt seg

I dag bestemte den norske regjeringen å øke innsatsen mot ebolaepidemien i dette landet.

Norge skal sende 200 helsearbeider til et sykehus i byen Moyamba sør for hovedstaden Freetown. Sykehuset er bygget av Storbritannia, og skal drives av norsk og britisk helsepersonell.

Det er nok av nordmenn som er villige til å reise.

– Vi er veldig takknemlige for at over 300 har meldt seg, sier helseminister Bent Høie til NRK.

– Det viser hvilken idealisme som finnes hos norsk helsepersonell og hvor alvorlig de ser på situasjonen i Vest-Afrika.

Skal først få opplæring

Tidligere var det bestemt å sende 60 helsearbeidere. De første av disse skal i løpet av 14 dager til Storbritannia for opplæring før de drar videre til Sierra Leone.

De norske hjelpearbeiderne skal jobbe ute i seks til åtte uker – så får de avløsning av neste kontingent. Myndighetene i Norge har hittil forpliktet seg til å delta med helsepersonell for dette oppdraget for inntil 9 måneder.

Helseministeren er helt klar på at det er en risiko for å dø når man tar på seg en slik jobb.

– Det er alltid en risiko når man skal jobbe med pasienter som er smittet av ebola, og vi gjør alt det vi kan for å redusere den risikoen. Men vi gir og god informasjon om at den risikoen alltid vil være til stede. Da er det også viktig at man har trygghet for en medisinsk evakuering av norsk helsepersonell som jobber i disse landene.

– Skal vi få kontroll må vi også bidra

5000 er nå rapportert døde og nesten 14000 smittet av ebola. Men Verdens helseorganisasjon tror det virkelige tallet kan være 2,5 ganger høyere.

Helseministeren frykter ikke at en økning av antallet nordmenn som behandler ebolapasienter i Vest-Afrika vil øke risikoen for at sykdommen også kan bryte ut her i landet.

– I Norge har vi en helsetjeneste som gjør at selv om det kanskje er smitte, så er det veldig liten risiko for at vi skal få en epidemisituasjon i Norge. Fordi vi har – heldigvis – et helsesystem og et samfunn som er på en helt annen måte rustet til å håndtere en smittesituasjon, sier helseministeren.

– Den største trusselen for vår alles sikkerhet vil jo være hvis vi ikke får kontroll på situasjonen i Vest-Afrika. Skal vi få kontroll her, så må vi også bidra med personell, avslutter Høie.

SISTE NYTT

Siste nytt