Norge og Russland møtes for å diskutere flyktningstrømmen

MOSKVA (NRK): Norske og russiske myndigheter skal møtes i Moskva på onsdag for å diskutere mulig tilbakesendelse av asylsøkere fra Norge til Russland.

Asylsøkere på grensen ved Storskog

Asylsøker med sykkel på vei over grensen mellom Norge og Russland høsten 2015

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Etter en del fram og tilbake er det nå klart at det blir et embetsmannsmøte mellom Norge og Russland for å drøfte situasjonen som har oppstått etter at tusenvis av asylsøkere i fjor høst strømmet over grensen på Storskog i Sør Varanger.

Det bekrefter pressevakt Ane Haavardsdatter Lunde i utenriksdepartementet overfor NRK.

Vil sende tilbake

Norske myndigheter har sagt at de ønsker å sende tilbake en stor del av de flyktningene som har kommet til Norge og som har hatt et eller annet form for opphold i Russland.

Russia Syria Sergey Lavrov

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på sin pressekonferanse i Moskva 26. januar

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Men Norge fikk seg en kalddusj da den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov tirsdag, på spørsmål fra NRK, sa at en stor del av disse hadde kommet til Russland på falske premisser og at russiske myndigheter derfor ikke vil ta dem tilbake.

Russland har tatt tilbake omtrent 200 av de rundt 5500 personene som kom over grensen i fjor, og i utgangspunktet hadde Russland antydet at de ville imot rundt 700 av asylsøkerne.

Skjerpet kravene

Men Lavrovs uttalelser tyder på at russiske myndigheter nå har skjerpet kravene til dem de vil ta tilbake, og det er derfor ventet relativt tøffe forhandlinger når den norske embetsmannsdelegasjonen kommer hit til Moskva for å ha møter med representanter fra det russiske emigrasjonsverket på onsdag.

Også 1. desember i fjor var det et møte på embetsmannsplan mellom Norge og Russland i Moskva, uten at man der kom fram til en felles forståelse om hvilke av asylsøkerne som har kommet til Norge som Russland eventuelt vil ta tilbake.

Men Russland har skjerpet kontrollen med hvem de slipper fram til grensen mot Norge, og strømmen av asylsøkere har i praksis stoppet opp.

Møter også Finland

Utenriksminister Lavrov sa at mange av dem som hadde reist videre til Norge hadde fått innreisevisum til Russland for å jobbe eller møte slektninger, men at dette bare var et skalkeskjul for å komme seg videre til Norge og eventuelt Finland.

Finland har tatt imot rundt 1000 asylsøkere fra Russland, og den finske statsministeren Juha Sipilä møtte fredag sin russiske kollega Dmitrij Medvedev i St. Petersburg for å drøfte situasjonen.

Også finske og russiske myndigheter skal etter planen møtes til uken for å drøfte strømmen av asylsøkere over den russisk-finske grensen.

SISTE NYTT

Siste nytt