NRK Meny
Normal

Norge og Kina samarbeider

For første gang på lenge har Norge og Kina undertegnet en avtale sammen.

Samarbeid Kina og Norge

He Zhenwen, generaldirektør i det kinesiske antidopingbyrå sammen med Dr Hassan Wario Arero, idrettsminister i Kenya og Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

Norge og Kina har i mange år hatt et eksklusivt antidoping samarbeid. Norge fikk Kina til å ta antidopingarbeidet på alvor.

Nå vil disse to landene hjelpe Kenya opp av dopingsumpen, som de befinner seg i.

I dag undertegnet Kina, Norge og Kenya en avtale som vil hjelpe Kenya i dette arbeidet.

Langsiktig arbeid

Fredsprisvinner Liu Xiaobo

Forholdet mellom Norge og Kina har vært på frysepunktet siden Liu Xiaobo fikk Nobelprisen i 2010.

Foto: AFP / Afp

Det var i oktober for halvannet år siden at Kina og Norge begynte å forhandle for å få Kenya med i antidopingarbeidet. Flere kenyanske sportsutøvere er tatt i doping den siste tiden.

- Dopingen har skjemt ut landet vårt, og vi jobber nå med progressive krefter som har mer kunnskap om temaet for å angripe det, sa Kenyas sportsminister Hassan Wario under et antidopingseminar i Nairobi onsdag.

Kenyas sportsminister understreket hvor glad han var for samarbeidet Norge-Kina og sa at spesielt idretten måtte være ren, da det er den ungdommen ser opp til og stoler på.

Unik avtale

Den kinesiske generaldirektøren for antidopingbyrået fullroste Norges innsats som en avgjørende partner også for det kinesiske antidopingarbeidet.

Avtalen ses på som spesiell også fordi svært få avtaler er inngått mellom Norge og Kina etter Norge ga fredsprisen til Liu Xiaobo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt