Norge er verdens nest beste land å være mor i

Bare ett land rangeres som et bedre land enn Norge for mødre. Se topplisten – og oversikten over landene i andre enden av skalaen – her.

Mor med barn på Hovedøya

Norge har fire ganger vært rangert av Redd Barna som verdens beste land for mødre, men er i år på en annenplass.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

I en ny rapport fra Internasjonale Redd Barna rangeres 178 land i en såkalt morsindeks.

Den rangerer hvordan det er å være mor målt etter fem kriterier: mødredødelighet, barnedødelighet, utdanning, økønomi og kvinners deltagelse i det politikken.

I år havner Norge på en annenplass, kun slått av Finland.

Noe høyere mødredødelighet i Norge

Også i år er det europeiske land, de nordiske landene spesielt, som dominerer topplisten:

Verdens ti beste land for mødre

Plassering

Land

1.

Finland

2.

Norge

3.

Sverige

4.

Island

5.

Nederland

6.

Danmark

7.

Spania

8.

Tyskland

9.

Australia

9.

Belgia

Mens Norge og Finland ligger helt jevnt når det gjelder barnedødelighet, år på skolen og kvinnelig andel i nasjonalforsamlingen, er det noe høyere mødredødelighet i Norge enn i Finland.

I år er den 15. gangen Redd Barna offentliggjør en slik morsindeks. I løpet av alle de 15 årene har det bare vært fire land som har havnet helt på topp. Mens Sverige har vært rangert som det beste landet for mødre hele åtte ganger, har Norge toppet rangeringen fire ganger, Finland to og Sveits én.

Afrikanske land i bunnen

En dystrere side av statistikken er landene som scorer aller lavest. Også blant dem er det flere gjengangere.

I år ser bunnlisten slik ut:

Verdens ti dårligste land for mødre

Plassering

Land

169.

Elfenbenskysten

170.

Tsjad

171.

Nigeria

172.

Sierra Leone

173.

Den sentralafrikanske republikk

174.

Guinea-Bissau

175.

Mali

176.

Niger

177.

Kongo

178.

Somalia

– Det som er fellesnevneren for dem som ligger aller nederst, er at de alle ligger sør for Sahara, de er såkalte sårbare stater hvor myndighetene ikke klarer å levere grunnleggende helse- og utdanningstjenester, og det er land som er utsatt for langvarig konflikt, sier Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Enorme forskjeller

Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna

– Felles for landene som er rangert som de vanskeligste landene å være mor i, er at de er sårbare, afrikanske stater, sier Tove Wang.

Foto: Mai Simonsen, Redd Barna

Forskjellene mellom topp-landet Finland og bunn-landet Somalia er slående.

Mens risikoen for å dø under svangerskapet eller fødselen i Finland er minimal, dør én av 16 somaliske kvinner, ifølge Redd Barna-rapporten.

15 prosent av somaliske barn dør før de fyller 5 år, mens andelen i Finland er 0,3 prosent. Mens barn i Somalia får mindre enn 2,5 års skolegang, er normalen i Finland 17 år på skolen.

Også i det politiske liv er forskjellene enorme. 43 prosent av medlemmene av nasjonalforsamlingen i Finland er kvinner, mens det i Somalia er 14 prosent.

– I Somalia, som ligger aller nederst på listen, har det vært konflikt i flere tiår, og det har vært lite fokus på å bygge opp de grunnleggende tjenestene. Det må være en sikkerhetssituasjon som gjør det mulig å bygge opp et robust helsesystem. Det har man ikke klart i Somalia på grunn av situasjonen som er der, sier Wang.

Mødre i USA samme risiko for å dø som i Romania

Men også vestlige land faller på listen.

Amerikanske kvinner har 50 prosent større risiko for å dø av svangerskapsrelaterte årsaker i dag enn for 15 år siden.

Det betyr at kvinner i USA, som ligger på 31. plass på listen, nå har samme risiko for å dø som mødre i Iran og Romania.

– I alle land hvor man har fattige segmenter, er det de fattige som er utsatt. Rapporten viser at det er store forskjeller mellom svarte og hvite i USA. Det er den svarte delen av befolkningen som har fått dårligere tilgang på helsetilbudet. I USA burde de ha brukt flere jordmødre i stedet for leger i forbindelse med fødselshjelp og hatt billigere helsetjenester, sier Wang.

SISTE NYTT

Siste nytt