Norge myker opp forholdet til Russland

MOSKVA (NRK): Norge er i ferd med å myke opp det fastlåste forholdet til Russland. I dag kommer den russiske viseutenriksministeren Vladimir Titov til Oslo for å ha møter med statssekretær Tore Hattrem i Utenriksdepartementet.

brende titov

Utenriksminister Børge Brende avbildet med sin russiske kollega Vladimir Titov i forbindelse med et møte i Barentsrådet i 2013. I dag kommer Titov til Norge for samtale med norske myndigheter.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Det er russiske myndigheter som har tatt initiativet til det som defineres som «bilaterale konsultasjoner» i Det norske utenriksdepartementet i dag.

Det norske utenriksdepartementet

For første gang på lenge er det i dag møter mellom norske og russiske myndigheter i Det norske utenriksdepartementet i Oslo

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den svensktalende russiske viseutenriksministeren Vladimir Titov er en av den russiske utenriksministeren Sergej Lavrovs nærmeste medarbeidere, og norske mynigheter har altså valgt å si ja til å ta i mot ham for å snakke om bilaterale og internasjonale spørsmål.

Alle politiske kontakter har vært lagt på is

Selv om det har vært sporadisk diplomatisk kontakt mellom Norge og Russland siste halvannet år, så har i praksis alle politiske kontakter vært lagt på is, på grunn av det norske myndigheter – på samme måte som EU – kaller uakseptabel russisk innblandingen i Ukraina.

Men dagens samtaler mellom viseutenriksminister Vladimir Titov og statssekretær Tore Hattrem, setter altså norske myndigheter døren på gløtt, selv om det neppe er snakk om en full normalisering av forholdet.

På fredag ble Norge og Russland enige om en ny fiskeriavtale for 2016, noe som viser at det praktiske samarbeidet fortsetter, til tross for at den politiske kontakten er lagt på is.

Ukrainske soldater ved Donetsk

Russisk innblanding i konflikten i Ukraina har møtt kraftig kritikk. Her er ukrainske soldater på post i Donetsk i Øst-Ukraina.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Også Sverige åpner for mer kontakt

Dette skjer samtidig som også svenske myndigheter tar opp igjen de offisielle kontaktene med Moskva.

I dag kommer statssekretær i Sveriges utenriksdepartementet Annika Søder til Moskva, der hun tirsdag skal møte den samme vitesutenriksminister Titov i det russiske Utenriksdepartemenet.

Forholdet mellom Sverige og Russland har i perioder vært langt mer anstrengt enn mellom Norge og Russland, blant annet på grunn påstander om russiske ubåter i svenske farvann og flere episoder med beskyldninger om spionasje, med påfølgende utvisninger av diplomater.

SISTE NYTT

Siste nytt