NRK Meny
Normal

Norge på plass i eget kontor i Europaparlamentet

I dag flyttet Stortinget inn i Europaparlamentet i Brussel. Stortinget ble tilbudt eget kontor i EUs folkevalgte organ da EU-toppene var i Oslo for å motta fredsprisen.

Norge med kontor i EU-parlamentet.

PÅ PLASS: Per S. Nestande viser frem kontoret Stortinget har fått tildelt i Europaparlamentet i Brussel.

Hege Moe Eriksen, Brussel

Per S. Nestande er Stortingets mann i Brussel. Mandag pakket seniorrådgiveren ned sitt gamle kontor i Norway House, og inntok i stedet EUs eget parlament.

Det er første gang at et land som ikke har medlemskap får plass i Europaparlamentet.

Per S. Nestande, seniorrådgiver ved Stortingets Brussel-kontor

Per S. Nestande, seniorrådgiver ved Stortingets Brussel-kontor, forklarer at informasjonstilgangen for Norge blir lettere med kontoret i Europaparlamentet.

Foto: Jeroen Mortier / NRK

– Noen har sagt at de synes det er rart at et ikke-EU-land flytter inn. Samtidig skjønner de at vi benytter oss av tilbudet når Europaparlamentet tilbyr oss et kontor der, sier Nestande til NRK.

Utenforlandet Norge har flere ganger bedt om plass i EUs mektige parlament, men uten hell. Det var ikke før EU-toppene, deriblant parlamentspresident Martin Schulz, mottok fredsprisen i Oslo at det ble forsoning også på dette punktet.

Lettere å få informasjon

Tre fjerdeler av lover og regler som vedtas i EU gjelder også i Norge, som en del av EØS-avtalen. Nå får Norge muligheten til å følge med fra innsiden.

– Det blir lettere med uformell kontakt, tilgang til interne møter, tilgang til intranettet til Europarlamentet - lettere informasjonstilgang, kort sagt, forklarer Nestande.

(Saken fortsetter under bildet)

Jens Stoltenberg, Jose Manuel Barosso og Martin Schulz

SAMMEN I OSLO: Europaparlamentets president Martin Schulz (t.v.), statsminister Jens Stoltenberg og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso i Oslo under Nobelprisutdelingen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hadde det noe med Nobel å gjøre at vi faktisk fikk kontoret?

Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker, Vänsterpartiet

OPPRØRT: Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker for det svenske Vänsterpartiet, er opprørt over at Norge har fått kontor i Europaparlamentet.

Foto: Jeroen Mortier / NRK

– Det er ikke noen direkte sammenheng. Men Martin Schulz var åpenbart i godt humør da han var i Oslo i desember, og kom med et tilbud om kontor dagen etter at han fikk fredsprisen, så kanskje, svarer Nestande.

– En slags bestikkelse

Men Norges inntreden blant EUs folkevalgte vekker også oppsikt:

– Nå, helt plutselig, skal dere få være med. Bare for at Nobels fredspris ble utdelt til EU. Jeg synes det er opprørende, sier Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker for det svenske Vänsterpartiet, til NRK.

– Hvorfor det?

– Hvorfor det? Det er nesten som en slags bestikkelse: «Takk for at dere har utnevnt oss, nå får dere et kontor her». Det finnes ingen grunn til det, mener Gustafsson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt