Norge kan slippe unna askeskyen

Ifølge de siste prognosene fra det britiske meteorologiske instituttet kan det tyde på at Norge ikke vil bli rammet av den islandske askeskyen.

Flyforbudsone onsdag klokken 12

De røde feltene viser hvor partikkelnivået er over 4 milligram per kubikkmeter i morgen klokken 12.

De siste prognosene for onsdag klokken 12 viser at kun sørlige deler av Danmark og Nord-Tyskland vil bli rammet av en flyforbudsone.

Både SAS og Norwegian fikk tirsdag kveld innvilget sine søknader om å få fly i områder med middels askekonsentrasjon. Det vil si mellom 2 og 4 milligram aske per kubikkmeter luft.

Det er nå opp til selskapene selv å avgjøre hvorvidt de kan fly med den vulkanaskekonsentrasjonen som er på vei inn over Norge.

– Noen fly går og andre ikke. Det er den situasjonen vi kommer til å ha. Med det nye regelverket erklæres det ingen flyforbudssone, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Ifølge islandske myndigheter kan hele utbruddet være over i løpet av helgen, melder nyhetsbyrået AFP.

500 kanselleringer

I dag ble over 500 flyavganger kansellert etter at britiske luftfartsmyndigheter stengte luftrommet i deler av Storbritannia. Og det så lenge ut til at norsk luftrom ville bli rammet i morgen.

Så langt har Norge, Sverige og Danmark i liten grad blitt påvirket av akseskyen fra den Islandske vulkanen Grimsvötn, men ifølge den europeiske luftfartskontrollen, Eurocontrol, vil askeskyen bevege seg mot Sør-Norge og de andre nordiske landene i morgen. Nå kan det derimot se ut til at askeskyen styrer klar av Sør-Norge.

Foreløpig har ikke Eurocontrol noen indikasjoner på at Sør-Europa vil bli rammet de nærmeste dagene.

De flyplassene Europa som akkurat nå er rammet ligger alle i Storbritannia. Londonderry, Glasgow, Edinburgh, Prestwick, Durham Tees Valley, Newcastle og Carlisle er tirsdag kveld stengt, melder BBC.

Tyske luftfartsmyndigheter besluttet tirsdag kveld å stenge flyplassene i Hamburg og Bremen fra onsdag morgen. Også flyplassene i Berlin kan bli stengt onsdag.

– Flyr som normalt

Trafikken som er rammet tidlig tirsdag ettermiddag er helikoptertrafikk fra Stavanger Lufthavn Sola og flytrafikk til Svalbard og Skottland. Sjekk hvilke fly som er innstilt.

– Det skjer hele tiden endringer, så vi følger utviklingen utover ettermiddagen og kvelden, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor.

Prognosene fra Meteorologisk institutt viste tirsdag ettermiddag at Sør-Norge sør for Værnes kan bli berørt av askeskyen ved midnatt natt til onsdag, men det er nå ventet at skyen vil pasere i løpet av natten.

Askeskyen i Barentshavet dro seg tirsdag nordover, men fortsatt er utsiktene dårlig for at Svalbards luftrom skal kunne åpnes med det første, ifølge Meteorologisk institutt.

Fryktet flykaos

Utbruddet fra vulkanen Grimsvötn på Island har skapt frykt for nytt flykaos i Europa slik det skjedde i fjor da Eyjafjallajökull hadde utbrudd, men tirsdag ble det meldt om at røyken fra vulkanen Grimsvötn ikke når like høyt som før. Det kan være et tegn på mindre aktivitet.

– I begynnelsen etter utbruddet steg røyken helt opp i 20 kilometer. Natt til mandag var høyden redusert til 3 til 5 kilometer, sier Olöf Baldursdottir i det islandske sivilforsvaret til NTB. Tirsdag kveld melder nyhetsbyrået AFP om at røyksøylen har synket til 2 kilometer og at askeskyen kan være borte i løpet av helgen.

Det betyr at askeskyen ikke når stratosfæren, de høyere lag av atmosfæren, og ikke spres like bredt.

SISTE NYTT

Siste nytt