Hopp til innhold

– Vi må hjelpe dem å bygge et helt nytt land

ADDIS ABEBA (NRK.no): – Norge skal ikke stå alene, men vi må være en viktig pådriver for å få bygd opp Sør-Sudan, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen etter sitt første besøk i Sør-Sudan.

Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte forsvarsministerkollega John Kong Nyuon i Sør-Sudan

Anne-Grete Strøm-Erichsen brukte besøket i Sør-Sudan til å holde møte med sin forsvarsministerkollega John Kong Nyuon.

Foto: Eskil Sivertsen, / Forsvarsdepartementet

Ministeren var nylig på tur i verdens nyeste land, og er klar på at hjelpen til å bygge opp et samfunn for Sør-Sudanerne skal fortsette.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har nylig vært på rundreise i den snart to år gamle staten Sør-Sudan. Formålet med besøket var å besøke de norske styrkene som arbeider i landet.

Totalt er det 18 norske offiserer til stede på flere steder i Sør-Sudan.

– Det som er slående er et Norge har en så spesiell stilling i Sør-Sudan. Særlig har det hatt betydning at Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp ble igjen i landet når nesten alle andre hjelpeorganisasjoner forlot området, forteller Strøm-Erichsen til NRK etter besøket.

– Landet må bygges opp helt på nytt. De mangler det meste, alt fra et velfungerende skole- og helsevesen til tilfredsstillende infrastruktur, sier statsråden.

Trenger politihjelp

Ministeren brukte også mye av tiden i landet på å holde samtaler med sin Sør-Sudanske kollega, John Kong Nyuon.

– Jeg tror Sør-Sudanerne er veldig klar over at de nå er en egen stat og har hatt det ønsket i lang tid. Jeg har gjort det klart at vi ønsker å fortsette med vår innsats i Sør-Sudan overfor min kollega. Samtidig må vi også se på hvordan vi best kan hjelpe dem. På sikt vil det nok også bli aktuelt å intensivere sikkerhetsarbeidet, blant annet ved å hjelpe dem med å få i stand en god politistyrke, sier Strøm-Erichsen.

Ikke Norge alene

Situasjonen i de to landene som inntil for to år siden var ett har ikke vært problemfritt. Opprørsstyrker finnes på begge sider og det er kjent at begge landene gir økonomisk støtte til opprørerne.

– Det er mange problemer å ta tak i, og det er heller ikke slik at Norge skal være alene om dette. Vi skal være en pådriver, men det er mange felt som trenger hjelp, og der er blant annet de ideelle organisasjonene en utmerket støttespiller. Nå er rådgiving og støtte det viktigste, så får vi vurdere hvordan vi skal forsette hjelpearbeidet, sier Strøm-Erichsen.

Problemer i sør

I de sørlige delene av landet er det også store utfordringer med flyktninger etter 30 års borgerkrig. Strøm-Erichsen mener det er viktigere å bygge en troverdig politistyrke i landet fremfor å bidra med mer forsvarsmakt. Blant annet i Afghanistan har Norge vært en viktig aktør for å få på plass en sivil politistyrke

– Når et land skal bygges må alle strukturer komme på plass. Under min reise har jeg blant annet opplevd hvor sårbart det er når veistandarden er så dårlig at man ikke kan komme lett rundt til de forskjellige stedene i landet. Her er det åpenbart at vi har en utfordring, men vi er beredt til å hjelpe, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt