NRK Meny
Normal

Norge hever bistanden til Afghanistan

Regjeringen hever bistanden til 750 millioner kroner neste år. Noe av pengestrømmen ble stanset på grunn av korrupsjon, men nå vil utenriksministeren gi afghanerne en ny sjanse.

Brende er i Afghanistan hvor han kan fortelle at Norge hever bistanden til landet med 750 millioner kroner.

Se video: Utenriksminister Børge Brende sier at Norge kommer til å kutte i bistanden igjen, hvis ikke Afghanistan bekjemper korrupsjon. Norge krever også at jenter skal ha rett til utdanning.

Utenriksminister Børge Brende kom til Afghanistan i dag for å ha samtaler med president Ashraf Ghani.

Den norske regjeringen har bestemt seg for igjen å heve bistanden til 750 millioner for 2015 for å gi den nye regjeringen en sjanse.

Stiller krav

Norge har en avtale om å bevilge 750 millioner hvert år mellom 2014 og 2017 gjennom internasjonale organisasjoner som Verdensbanken, men reduserte støtten i år grunnet korrupsjon. Børge Brende mener likevel at det er grunn til å øke med 50 millioner igjen neste år:

– Det er lagt opp til å bruke 750 millioner kroner, men det forutsetter at de prioriterer bekjempelsen av korrupsjon og at kvinner og jenters rett til skole og utdanning settes høyt på agendaen. Dersom det ikke skjer vil bistanden kuttes i 2016, sier han.

Selv om det er langt å gå har mye skjedd. Mindre én million gikk på skole for ti år siden. Nå er det åtte millioner elever og minst tre millioner av dem er jenter.

Men fremskrittene er sårbare, mener Brende.

Førstedamen

Rula Ghani

Førstedame Rula Ghani ønsker en synlig rolle.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Brende skal også møte den afghanske førstedamen, Rula Ghani. I motsetning til tidligere presidentfruer vil hun ha en synlig rolle i samfunnet. Hun er også kristen.

Men det skapte oppstandelse da hun for en uke siden gikk ut i statlig afghansk tv og støttet det franske forbudet mot hijab. Da måtte hun ut og korrigere uttalelsen sin. 21. november kommer hun til Norge for å delta på en kvinnekonferanse.

– Det er jeg veldig glad for. Dette vil sparke i gang en rekke tiltak for kvinner her i Afghanistan. Kvinners rettigheter er under press i her og det er mye vold mot kvinner. Men jeg tror Norge har en positiv betydning, sier Brende.

Vil investere i kvinner

Ashraf Ghani

President Ashraf Ghani vil ha flere kvinner inn i regjeringen og høyesterett.

Foto: Noorullah SHIRZADA

Også president Ghani har engasjert seg i likestillingsarbeidet:

– Erfaring har vist at når man investerer i én kvinne, endres livet for fem generasjoner. Investerer vi én gutt, endrer man én generasjon, sa president Ashraf Ghani på en konferanse i Kabul i dag.

Temaet der er å gi kvinner mer makt i samfunnet ("The afghan-partnership for women's Empowerment"):

– Vi må få flere kvinner i regjeringen, i høyesterett og andre viktige institusjoner, sa han.

Fem stillinger i høyesterett skal øremerkes til kvinner.

– Men det er likevel ikke snakk om å kvotere dem inn. Det er nok av kvinner der ute som er minst like kvalifiserte som menn, mener Ghani.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt