Hopp til innhold

Setter tidsfrist for Colombia-forhandlinger

Utenriksministeren var redd for at hele fredsprosessen i Colombia ville spore av. Nå legger han press på partene for å finne ut om de vil ha en fredsavtale.

President Juan Manuel Santos og utenriksminister Børge Brende

Colombias president Juan Manuel Santos kommer til Norge på et krevende og vanskelig tidspunkt for fredsforhandlingene. Her fra utenriksminister Børge Brendes besøk i Bogota i februar 2014

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Det er en urolig tid og krevende forhandlinger, sier utenriksminister Børge Brende.

Den siste tida har det vært tilbakeslag på bakken med drap på regjeringssoldater og geriljaledere. Norske og cubanske diplomater vil ha svar på om det er mulig å etablere en fredsavtale.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende mener det er viktig å få Colombias president til Norge nå.

Vil ha avklaring

– Jeg vet at president Santos håper å ha noe klart til høstens lokalvalg. Det er nok optimistisk på grunn av vanskelighetene vi har sett på bakken, sier Brende til NRK.

Utenriksministeren mener partene ikke kan forhandle med åpen ende og sier at de må ha et svar innen ett år.

Viser eierskap til fredsprosessen

Juan Manuel Santos har nettopp kunngjort drapet på en FARC-leder i 2008

Juan Manuel Santos føler stort eierskap til fredsprosessen. Han har gått fra å være hauk til due. Her som forsvarsminister i 2008.

Foto: William Fernando Martinez / AP

Colombias president Juan Manuel Santos kommer til Norge neste uke for å møte internasjonale fredsmeklere på det årlige Oslo Forum.

Han skal høste erfaringer og dele synspunkter på hva som ikke fungerer med den norsk-cubansk-ledede fredsprosessen i Colombia.

Intens innspurt

– Det er ofte en bekymring for at fredsprosessen ikke rykker raskt nok fram. Nylig var det alvorlige kamphandlinger. Vi var redd for at forhandlingene sporet av. De kommende månedene er avgjørende for om man skal få til en robust avtale, sier Brende.

Etter over to år med forhandlinger er partene enige om tre av fem kapitler. De er også enig om å rydde miner for å bygge tillit hos folket, og lage en sannhetskommisjon når en endelig avtale settes ut i live.

Marco Zuluaga tørker tårer etter kunngjøring om minerydding

Marco Zuluaga tok til tårene da han i mai hørte at de stridende partene er enige om å rydde landminer. Han ble selv skadd av miner i Antioquia-fylket.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Presidenten mener landet er nærmere en fredsavtale enn noensinne for å få slutt på Sør-Amerikas lengste og blodigste borgerkrig.

Trenger fredsmeklere

– Det er verdt investeringene, sier Brende om forhandlingene. Han viser til Syria, som for fire år siden var et mellominntektsland og hvor alle forsoningsforsøk falt.

Representanene som forhandler om en løsning på konflikten holder pressekonferanse i Havana i juni

Forhandlingsteamet møtte pressen forrige uke etter det 37. forhandlingsmøte i Havanna.

Foto: YAMIL LAGE / Afp

– Fredsmekling er den beste investeringen man kan gjøre i menneskelige liv og for å hindre humanitære kriser. Selv om det ikke lykkes i første runde.

Politiske møter i Nobelhovedstaden

Colombias president starter det offisielle besøket i Norge 16. juni. Han skal blant annet møte kronprinsen, Stortingspresidenten og ha politiske samtaler med statsministeren og Stortingets utenriks- og forsvarskomite.

Bortsett fra den pågående fredsprosessen, vil fokus for møtene være klima- og skogspørsmål, og utvidet økonomisk samarbeid mellom Norge og Colombia.

SISTE NYTT

Siste nytt