Brende vil forsøke å løse streiken i Liberia

MONROVIA (NRK): Norges utenriksminister Børge Brende er på plass i Liberias hovedstad Monrovia og har med seg en ny ebola-sjekk på 75 millioner kroner, men aller først vil han forsøke å løse streiken som har rammet det ebola-herjede landet.

Børge Brende møter norsk politistyrke i Liberia

Norges utenriksminister Børge Brende møtte i dag den norske politistyrken som jobber under FN-flagg i Liberia.

Foto: Nathan Charles / NRK

På Royal Grand Hotel møtte Brende den norske politistyrken som jobber under FN-flagg. Litt senere i dag skal han møte FN-ansvarlig for ebolaoperasjonen, spesialutsending Staffan de Mistura.

Møte presidenten

Brende er den første utenlandske ministeren som kommer til Liberia etter at epidemien brøt ut, og han skal møte blant annet president Ellen Johnson Sirleaf, der han blant annet vil ta opp problemene knyttet til manglende utbetaling av lønn til de lokale helsearbeiderne som trosser faren og risikerer livet for å behandle det stadig økende antall ebolasyke pasienter som kommer til sykehus og helseklinikker i Liberia.

Børge Brende lover å ta opp situasjonen til helsearbeiderne i Liberia med landets president.

Video: Børge Brendes besøk er på forsidene av Liberias aviser i dag.

Som NRK tidligere har skrevet så har flere helsearbeidere nå gått ut i streik for å få utbetalt sine 2500 kroner som de tjener i måneden.

– Jeg kommer til å ta dette opp med presidenten, og kanskje Norge kan løse denne arbeidskonflikten, sier Brende til NRK.

En streik som i verste fall kan undergrave innsatsen mot epidemien i Liberia, som er det hardest rammede landet. Epidemien har tatt livet av over 2.000 mennesker i Liberia så langt. Det er vel halvparten av alle mennesker som har dødd av sykdommen til nå.

– Det er svært uheldig med streiken, og jeg håper partene finner en løsning, sier Brende.

Men det er ikke sikkert Brende vil få de svarene han håper på, for til NRK sier landets helseminister, Walter Gwenigale, at han kun har hørt rykter om at noen er misfornøyd.

Til en lokal radiostasjon sier derimot Gwenigale at de streikende helsearbeiderne kan miste jobben hvis de ikke snart avslutter streiken og gjenopptar arbeidet.

Børge Brende møter Liberias helseminister, Walter Gwenigale

Liberias helseminister, Walter Gwenigale møtte Brende til en kort møte på hotellet. Til NRK sier Gwenigale at han ikke kjenner til noen streik.

Foto: Nathan Charles / NRK

Øremerker

Med seg i bagasjen til Liberia har Brende også en ny norsk pengesjekk.

– Norge bevilger nye 75 millioner kroner, noe som gjør at Norge nå til sammen har bevilget 329 millioner kroner til ebola-arbeidet, sier Brende til NRK.
50 av de nye millionene gis som økt støtte til Verdens helseorganisasjons responsplan for ebolabekjempelse.

Ifølge Det hvite hus skal nå totalt 35 land ha bidratt med 690 millioner dollar, eller litt over 4,5 milliarder kroner i kampen mot ebola.

Norge øremerker også støtte til forskningen som nå pågår for å utvikle vaksiner og behandlingsmuligheter. 15 millioner overføres Forskningsrådets program for global helse- og vaksinasjonsforskning og 10 millioner kroner går til WHOs tropemedisinske forskningsprogram.

Et av problemene i Liberia er ifølge lokale medier at kun 20 prosent av de bevilgede pengene kommer frem. Det vil Brende forsøke å gjøre noe med.

– Det går overhodet ikke an, og slik kan vi ikke ha det, er utenriksministerens reaksjon da NRK konfronterer ham med tallene.

Brendes besøk er viet mye plass i lokal presse og Johnson Sirleaf har gått ut og sagt at dette er et viktig møte.

I dag opplyste WHO at det totale antallet døde er 4.447, og at antallet tilfeller av smittede vil overstige 9.000 denne uken

SISTE NYTT

Siste nytt