Hopp til innhold

Norge gir 50 millioner til Syria

Utenriksdepartementet har bestemt seg for å bevilge ytterligere 50 millioner i humanitær hjelp til Syria. Totalt har Norge så langt i år gitt 200 millioner til hjelpeorganisasjoner som jobber i det borgerkrigsherjede landet.

Statssekretær Torgeir Larsen og Abdul Rahman Attar, presidenten i Syrisk Røde Halvmåne

Statssekretær Torgeir Larsen møtte i dag lederen for Syrisk Røde Halvmåne, Abdul Rahman Attar.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Vi har akkurat økt bevilgningene med 50 millioner til 200 millioner, og en viktig kanal er samarbeidet med Røde Kors og Røde Halvmåne, fortalte statssekretær Torgeir Larsen NRK i dag. Han hadde nettopp hatt en halvtimes langt møte med lederen for Syrisk Røde Halvmåne i Oslo.


– Dette var et viktig møte og vi fikk førstehåndsinformasjon om den forferdelige situasjonen i Syria. Det er nemlig viktig at det ikke bare komme militære og politiske stemmer fra Syria, men også humanitære.

Har mistet seks kollegaer

I den 18 måneder lange konflikten i Syria har nesten 25.000 mennesker mistet livet, fleste parten sivile, noen av dem også hjelpearbeidere.

Syrisk Rødehalvmåne har selv mistet seks ansatte.

– Det er en veldig kritisk situasjon i Syria nå. Vi jobber hardt og jobben er farlig. Det viktigste nå er å få en slutt på drepingen på begge sider, sier Abdul Rahman Attar, presidenten i Syrisk Røde Halvmåne.

– Jeg trodde aldri i mitt liv at jeg og vår organisasjon skulle oppleve dette; å stå midt mellom syrere som dreper hverandre.

Jobber med internasjonalt initiativ

Det er nærmeste en full borgerkrig i store deler av Syria, der ulike opprørsgrupper har satt seg fore å styrte regimet ved bruk av militærmakt.

Statssekretær Torgeir Larsen og Abdul Rahman Attar, president i Røde Halvmåne.

Norske myndigheter gir penger til Syria


Syriske regjeringsstyrker har slått nådeløst tilbake, med store sivile lidelser som resultat.

Opprørerne støttes av land både i og utenfor regionen, og noen av de skjulte aktørene ser åpenbart Syria som en ny arena i den religiøse kampen mellom sjia- og sunniislam.

Nå ønsker UD at flere land legger sterkere press på regimet.

– Det vi fokuserer på nå er et internasjonalt initiativ som utenriksministeren jobber med i New York. Der vil han forsøke å samle en internasjonal allianse som skal ha søkelyset på angrep på medisinske installasjoner og personell. Vi ønsker å få på plass forpliktelser og en forventning fra et bredt antall internasjonale aktører om å få en stopp på det, sier Larsen.

Røde Halvmåne i Syria har nå rundt 30 ambulanser og ti mobile klinikker i virksomhet i konfliktområdene.

– Folk er redde for å bli tatt med i ambulanser fra myndighetene, og vi forsøker derfor å bistå med våre få ambulanser, sier han. Med hjelp fra land som Norge håper han å kunne utvide virksomheten ytterligere for å møte de stadig økende behovene.

SISTE NYTT

Siste nytt