Hopp til innhold

Norge får FN-ansvar for Afghanistan

En av de mest dødelige konfliktene havner på Norges bord fra nyttår. Norske diplomater skal lede Sikkerhetsrådets arbeid i krigsherjede Afghanistan.

En soldat inspiserer stedet der en bombe gikk av

En afghansk soldat ser på skadene etter en eksplosjon i sentrum av Kabul i helga.

Foto: MOHAMMAD ISMAIL / Reuters

– Flere generasjoner afghanere har fått livene sine ødelagt på grunn av krig. Dette må få en slutt, sier Norges FN-ambassadør Mona Juul til NRK.

Det er bare halvannen uke til Norge tar plass i FNs sikkerhetsråd.

Først nå er det klart at Norge kommer til å få ansvaret for alle afghanske spørsmål som havner i FNs viktigste organ de neste to årene. Lederrollen tas sammen med Estland og kalles «pennefører» på diplomatspråket.

I praksis betyr det at Norge skal lede forhandlinger om FNs politiske oppdrag i Afghanistan (UNAMA). Norge skal også styre språket Sikkerhetsrådet skal bruke om hendelser i landet.

Volden og terrorangrepene er trappet opp i Afghanistan samtidig som den afghanske regjeringen forhandler med den islamske Taliban-bevegelsen.

Det internasjonale samfunnet har gjentatte ganger fordømt alle terrorangrep og sagt at det er partenes ansvar å bli enige om veien videre.

Mona Juul

Norges ambassadør til FNs hovedkvarter, Mona Juul, bekrefter at Norge skal ha lederrollen i Sikkerhetsrådets behandling av situasjonen i Afghanistan.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Vår oppgave blir å skape mest mulig enighet blant de 15 medlemmene om hvordan FN kan støtte opp under den politiske prosessen som de afghanske partene er ansvarlige for, skriver Juul til NRK.

Hun beskriver konflikten som «kompleks» og mener landet går et «uforutsigbart år i møte».

Artikkelen fortsetter under videoen. Se her hvordan Norge forbereder seg til FNs sikkerhetsråd:

Den norske FN-delegasjonen i New York forbereder seg på fullverdig medlemskap i FNs viktigste organ: Sikkerhetsrådet.

Den norske FN-delegasjonen i New York forbereder seg på fullverdig medlemskap i FNs viktigste organ: Sikkerhetsrådet.

USA har varslet at deres militære nærvær i Afghanistan trappes ned og nå har diskusjonen havnet i Nato. Frykten er at det krigstrøtte landet igjen kan bli en frihavn for internasjonal terror.

Norge har soldater i Afghanistan, har vært vertskap i forsoningsmøter med Taliban og er kjent for et bredt nettverk.

– Vi er realistiske med tanke på hva som kan være mulig å få til, men fra Norges sete i Sikkerhetsrådet vil vi iallfall gjøre vårt for å bidra i positiv retning, sier Juul.

FNs sikkerhetsråd er ikke sterkere enn medlemslandene selv vil. Ofte krangles det i hovedkvarteret i New York om hva Sikkerhetsrådet skal mene eller gjøre i flere konflikter. Vetomaktene har siste ord.

En ballongselger ser etter kunder i trafikken i Kabul

En ballongselger ser etter kunder i trafikken i Kabul. Ikke langt fra dette området smalt en bombe i helga.

Foto: Rahmat Gul / AP

På spørsmål om norske interesser og fredsinitiativ kan komme i konflikt med den nye rollen i Sikkerhetsrådet, svarer FN-ambassadøren at Norge vil bruke stemmen til å støtte den pågående fredsprosessen.

– Fra norsk side vil vi være spesielt opptatt av å ta opp behovet for beskyttelse av sivile og særlig situasjonen for barn og ungdom som lider under terror og vold. Vi vil ta til orde for at afghanske kvinner kan ta aktivt del i politiske prosesser, inkludert i den pågående fredsprosessen, sier FN-ambassadør Mona Juul.

Det er også ventet at Norge skal lede en av FNs straffekomiteer. Det er fortsatt uklart hvilken.

– Når Norge nå går inn i Sikkerhetsrådet, er jeg glad for at vi tar den viktige oppgaven med å lede Afghanistan-arbeidet, sier Juul.

Det pågår fortsatt forhandlinger om hva de nye ikke-faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd skal ha ansvar for. En avklaring var ventet første oktober.

Det er ventet at Norge også får en lederrolle i arbeidet med humanitær hjelp til Syria.

Meld deg på ukebrevet fra Urix ved å skrive inn din e-postadresse her.

SISTE NYTT

Siste nytt