Hopp til innhold

– Norge bryter sin egen politikk når vi selger militært utstyr til Emiratene

Hittil i år har Norge eksporter våpen eller tilbehør til våpen til De forente arabiske emirater til en verdi av over 66 millioner norske kroner, viser tall fra SSB. – Et brudd på egen politikk, sier Bård Vegar Solhjell.

Totalskadede bygninger i Jemens hovedstad Sanaa

Redd Barna sier at Norge er delaktig i krigen i Jemen gjennom eksport av våpen og militært materiell.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Norge eksporterer våpen og militært utstyr til den saudiarabiske koalisjonen som kriger i Jemen. Partene i konflikten blir av FN anklaget for brudd på folkeretten.

I januar i år solgte Norge ammunisjon og deler til Emiratene til en verdi av over 20 millioner kroner. Fra mai til august i år ble det eksportert «deler og tilbehør, til våpen til militær bruk som kanoner og artilleri» for over 44 millioner kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Se kveldens Urix om Jemen klokken 20:25

– Brudd på egen politikk

Håpløst, sier Bård Vegar Solhjell (SV) om at Norge selger våpen og militært utstyr til et land som er en del av koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia.

Utenriksminister Børge Brende (H)

Børge Brende opplyste i april at Norge ikke lenger eksporterer ammunisjon til Emiratene, mye på grunn av konflikten i Jemen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Så vidt jeg kan bedømme er dette brudd på egen politikk. Norge må stoppe all eksport av forsvarsmateriell til landene som deltar i krigen i Jemen, sier Solhjell til NRK.

NRK har vært i kontakt med Utenriksdepartementet som ikke ønsker å spesifisere hva som er blitt eksportert til De forente arabiske emirater i år.

– All eksport av forsvarsmateriell i 2016 vil fremgå i neste års melding om eksport av forsvarsmateriell fra Norge, og vil basere seg på innrapportert utførsel fra eksportører, skriver pressetalsperson i UD Ane Haavardsdatter Lunde til NRK i en e-post.

– Når det gjelder å eksportere forsvarsmateriell så er eksport til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Kuwait ikke brudd på regelen om forbud mot eksport til områder hvor det er borgerkrig, krig eller krig truer, skriver UD om at Solhjell mener eksport av forsvarsmateriell til landene som deltar i konflikten i Jemen er et brudd på egen politikk.

UD viser til at det ikke er fullstendig samsvar mellom UDs varelister for militære varer og teknologi og tollvesenets klassifiseringssystem som SSB bruker.

– Vi ser alvorlig på situasjonen i Jemen og følger tett vurderinger fra FNs sikkerhetsråd. Alle lisenssøknader om eksport av norsk forsvarsmateriell til Emiratene er gjenstand for individuell og grundig vurdering, skriver Lunde.

Jagerfly fra den Saudi-Arabiske koalisjonen

FNs høykommissær for menneskerettigheter har tatt til orde for en internasjonal gransking og mener at Saudi-Arabia har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

– Tåkelegging av diskusjonen

I dag var det høring i Stortinget om eksport av norsk forsvarsmateriell. Redd Barna er svært bekymret for hvilken rolle Norge kan ha i krigføringen i Jemen. Norge er delaktig gjennom eksport av våpen og militært materiell, mener leder for politikk og samfunn i Redd Barna Gunvor Knag Fylkesnes.

Bård Vegar Solhjell (SV) i Vandrehallen på Stortinget

Norsk våpeneksport til landene som deltar i konflikten i Jemen må stoppe umiddelbart, mener Bård Vegar Solhjell.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Under dagens høring la vi fram ny dokumentasjon til høringskomiteen på Stortinget som viser at Norge fortsatt eksporterer militært utstyr ifølge SSB. Det virket som at dette kom som en overraskelse for enkelte i komiteen, sier Knag Fylkenes til NRK.

At Utenriksdepartementet mener det ikke er fullstendig samsvar mellom UDs varelister og tollvesenets mener hun står i veien for diskusjonen.

– Det høres ut som en tåkelegging av diskusjonen. Det er ikke mulig å komme bort ifra at det har blitt eksportert våpendeler til Emiratene ifølge klassifiseringen til SSB.

Solhjell mener Norge allerede har en streng nok politikk, men at det mangler åpenhet.

– Det er problematisk at vi ikke får vite hvem vi selger til, og vi burde forvente mer åpenhet fra UD, forteller han.

Kvinne holder underernært barn i Jemen

Daglig blir 25 mennesker drept i Jemen. Redd Barna sier situasjonen i Jemen er en av verdens største humanitære katastrofer.

Foto: MOHAMED AL-SAYAGHI / Reuters

Krever stopp av salg til Saudi-koalisjonen

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein har tatt til orde for en internasjonal gransking og mener at Saudi-Arabia har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

Under FNs hovedforsamling 22. september understrekte statsminister Erna Solberg behovet for internasjonalt samarbeid. Solberg viste til grove brudd på menneskerettigheten blant annet i Jemen.

Både i Storbritannia og USA har politikere tatt til orde for stopp av alt salg av militært utstyr til landene som er en del av krigen i Jemen.

– Regjeringen kan ikke lenger vente og se, den må ta øyeblikkelig handling og stanse salg av våpen til Saudi-ledede koalisjonen, sier Chris White fra det konservative partiet til The Guardian.

I USA har republikaneren Rand Paul sammen med andre partifeller og demokrater fremmet et forslag om å avvise en våpenavtale med Saudi-Arabia verdt 1,15 milliarder dollar, skriver Huffington Post.

SISTE NYTT

Siste nytt