NRK Meny
Normal

Norge bistår Mali i kampen mot terror

MALI (NRK): For å hindre utviklingen av radikal islamisme blant ungdom i Sahel området, vil Norge gi Mali 70 millioner kroner til utdanning.

MALI-FRANCE-UNREST-CONFLICT

TIMBUKTU: Soldater fra det Maliske militæret patruljerer under en antiterror aksjon i Juni, 2015.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Mali er et av verdens aller fattigste land, og i tillegg til utfordringene med sult og epidemier, herjer flere islamistgrupper i landet, som kjemper for å innføre sharialovgivning.

Underernæring, epidemier og voldelige konflikter i regionen at stadig flere må flykte fra sine hjem.

– De humanitære behovene er enorme og den ene krisen avløser den andre. I tillegg må mange leve med trusselen fra voldelig ekstremisme, sier Brende.

For å møte den negative utviklingen vil Norge nå støtte Sahel-området med 70 millioner kroner til humanitær hjelp, 70 millioner til utdanning, og 20 millioner til oppbygging av politi og rettsvesen i Nord-Mali.

Til NRKs Afrika-korrespondent sier Børge Brende at det er spesielt viktig å støtte ungdommens håp for en lysere fremtid. Han understreker at dystre fremtidsutsikter for ungdommen, gjør det lettere for de radikale islamistgruppene å rekruttere.

Mali radisson

NOVEMBER: En kvinne eskorteres i sikkerhet ved Radisson Blu hotellet i Bamako.

Foto: HABIBOU KOUYATE / AFP

Mali har lenge vært preget av konflikter mellom regjeringen, nomadiske tuareger og islamistiske grupper, som for eksempel Ansar al-Dine. Det skal være denne gruppen som sto bak gisselaksjonen på Radisson-hotellet i hovedstaden Bamako, i november.

I fjor sommer fikk Mali en fredsavtale med mange av opprørsgruppene. Og til NRK sier Brende at det er viktig at folk i nord ser effekten av den.

Landet får også stor militær hjelp. Og over elleve tusen FN-soldater oppholder seg i Mali, som er det landet i verden der flest FN-soldater dør.

Norge har i mange år vært aktive med bistand i Mali, og spilte en stor rolle i fredsprosessen mellom tuaregene og regjeringen på 90 tallet.

Derfor rammer terroren Mali – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt