Hopp til innhold

Norge ber Iran og USA besinne seg

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det ligger et stort ansvar både hos USA og Iran for at den spente og mulig farlige konflikten ikke spinner ut av kontroll.

Ine Eriksen Søreide

KAN BLUSSE OPP: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier situasjonen nå er så tilspissa at det skal lite til for at den eskalerer til militær konfrontasjon, dersom ikke USA og Iran stanser voldsspiralen.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Vi har formidlet vår klare fordømmelse av angrepet i natt på en leir hvor det også var norske soldater. Vi har samtidig vært veldig klare på at både Iran og USA har et stort ansvar for å roe ned situasjonen, så den ikke kommer ut av kontroll, sier Søreide til NRK.

Onsdag var utenriksministeren blant annet i samtaler med en iransk diplomat for å formidle hva Norge mener om den tilspissa konflikten mellom USA og Iran.

Så langt er det ikke meldt om noen sårede eller drepte etter at Iran i natt avfyrte 22 missiler mot to amerikanske militærbaser i Irak.

Angrepet var et presisjonsangrep og ble varslet på forhånd.

Irans utenriksminister Javad Zarif kaller angrepet for en legitim gjengjeldelse for USAs drap på den iranske generalen Qasem Soleiman, men at de verken ønsker opptrapping eller krig.

Bilde av Ain al-Asad militærleir i Irak

Dette satellittbildet skal vise ødeleggelsene etter det iranske rakettangrepet på militærbasen Ain al-Asad i Irak. Det er Middlebury Institute of Internatinal Studies and Planet Labs Inc. som har fremskaffet bildet.

Foto: AP

– Ser ut som konflikten dempes noe

Det er nå knyttet stor spenning til om USA kommer til å gjengjelde angrepet, og dermed trappe opp konflikten.

På en pressekonferanse i kveld sa USAs president Donald Trump at Nato må engasjere seg mer i Midtøsten.

Han varslet flere økonomiske sanksjoner mot Iran, men sa også at USA «ikke hadde lyst til å bruke sine våpen».

Norges ambassadør til Washington, Kåre Aas sier til programmet Torp på NRK at Trumps tale var «positiv»:

– Det som er viktig er at man ser at konflikten er i ferd med å dempes noe.

– Redselen som jeg og mange andre hadde om at situasjonen skulle eskalere ytterligere, ser ut til å være dempet, sier Aas til reporter Ole Torp.

Frank Bakke-Jensen

NORDMENN BLIR: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier det foreløpig ikke er aktuelt å flytte norske soldater ut av Irak.

Foto: FRED TANNEAU / AFP

– Faren ikke over

– Alle bør være glade for at begge parter ser ut til å ha tatt til seg budskapet om å roe seg, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Det virker som om ingen av partene egentlig ønsker full militær konfrontasjon. Det betyr at USA og Iran fortsatt en mulighet til å klyve av voldsspiralen og roe ned situasjonen, og heller fortsette diskusjonen med ord.

Ifølge utenriksministeren er faren fortsatt ikke over. Det kommer helt an på hva som skjer de neste timene og dagene:

– Jeg vil understreke at så tilspissa som situasjonen er, og så lite som skal til for at noe blusser opp i en veldig ustabil region, så vil det være feil nå å utelukke at situasjonen kan eskalere, sier Søreide.

Norge blir værende i Irak

Den spente sikkerhetssituasjonen har fått både Danmark, Tyskland, Spania og Nato til å trekke noen av sine styrker ut av Irak.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier til NRK onsdag kveld at det ikke er aktuelt å flytte de norske soldatene ut av Irak nå.

– Norske styrker er i Irak for å bekjempe terrorveldet Isil, på invitasjon av irakiske myndigheter. Oppdraget er gi irakiske myndigheter muligheter til å sikre sin befolkning, sier Bakke-Jensen.

Også de svenske soldatene blir værende i Irak inntil videre.

Forsvaret og norske myndigheter sier de vurderer utviklinga fortløpende med de andre medlemmene av den USA-ledede koalisjonen.

Irak ba koalisjonen om å dra

Iraks nasjonalforsamling ba i helga koalisjonen om å forlate Irak, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det kommer blanda signaler, og at Norge derfor avventer.

– Så lenge det er et ønske fra irakiske myndigheter om å ha et internasjonalt nærvær i støtte i kampen mot Isil, så er vi klare til å bidra, sier utenriksministeren.

SV og Rødt krever at de norske soldatene hentes hjem og at Søreide og forsvarsministeren redegjør for sine vurderinger i Stortinget.

SISTE NYTT

Siste nytt