Hopp til innhold

Norge bedt om å bidra militært i Persiabukta

USA vil etablere en militærkoalisjon som skal eskortere tankskip gjennom Hormuzstredet. Norge er bedt om å bidra, men det er foreløpig ikke klart om norske marinefartøy sendes til Gulfen.

USA er allerede på plass i Den persiske gulf med betydelige sjøstridskrefter..

USA er allerede på plass i Persiabukta med betydelige sjøstridskrefter. Her ses hangarskipet USS Abraham Lincoln og støttefartøyet USNS Arctic.

Foto: MCSN JASON WAITE / AFP

De siste ukene har spenningen mellom USA og Iran økt i Persiabukta. Det skjer i et område der nesten en tredel av verdens olje blir transportert.

USA har flere ganger anklaget Iran for å ha angrepet tankskip i området. Iranerne har svart med å skyte ned en amerikansk drone.

Nå vil amerikanerne sikre området med militære styrker.

Joseph Dunford

Den amerikanske generalen Joseph Dunford på vei til å informere amerikanske politikere om situasjonen i Iran, slik det amerikanske forsvaret ser det. Nå ønsker han sterkt en felles internasjonale koalisjon som sikrer skipstrafikken i Hormuzstredet.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

– Vi ønsker nå å gå sammen med flere land for å se om det er en mulighet til å danne en koalisjon som klarer så sikre trygghet på begge sider av Hormuzstredet, fortalte general Joseph Dunford nyhetsbyrået Reuters i natt.

Ifølge Dunford vil de i løpet av de neste ukene finne ut hvilke land som «har den politiske viljen» til å gi støtte.

USA sier de vil ha kommandoen over operasjonen.

Norge bedt om å bidra

For to uker siden bekreftet utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge har blitt bedt om å bidra militært til koalisjonen.

– Jeg kan bekrefte at Norge har mottatt en forespørsel fra USA om bidrag til en form for mekanisme for å styrke sikkerheten for skipsfart i Hormuzstredet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bekrefter at Norge har fått en henvendelse fra USA om å bidra militært i Persiabukten.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Uttalelsen ble først gitt i et intervju med VG 28. juni. Søreide har gjentatte ganger uttalt at hun er svært bekymret over utviklingen og den militære eskaleringen som pågår i Gulf-området.

– At USA har tatt dette initiativet er positivt, men det er for tidlig å si noe om eventuelle norske bidrag. Før vi kan diskutere et eventuelt bidrag nærmere med USA og andre allierte, må det være mer klarhet i rammene for et mulig samarbeid, påpeker Søreide.

Fregatten KNM Fridtjof Nansen

Fregatten KNM Fridtjof Nansen og mannskap fra de norske spesialstyrkene på oppdrag i Aden-bukten utenfor Somalia.

Foto: Forsvaret

Norge har tidligere bidratt i internasjonale koalisjoner som utførte maritime operasjoner i internasjonalt farvann. I 2009 sendte Norge fregatter for å sikre skipstrafikken mot piratangrep utenfor Somalia.

Nye sanksjoner

I juni uttalte USAs utenriksminister, Mike Pompeo, at han håpet minst 20 land, inkludert Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, ville bli med i koalisjonen.

I slutten av forrige måned innførte USA nye og strengere økonomiske sanksjoner mot Iran.

Ønsker «diplomatiske løsninger»

En amerikanskledet koalisjon vil ikke fungere. Det innebærer «ingenting nytt», svarte det iranske utenriksdepartementet da.

Samtidig med sabelraslingen understreket Pompeo at USA er villig til å forhandle med ledelsen i Teheran.

– Vi er forberedt på å forhandle uten forhåndsbetingelser, sa han.

IAEAs hovedkvarter i Wien.

IAEAs hovedkvarter i Wien.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

I dag har Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, kalt inn til et hastemøte på initiativ fra USA. De skal diskutere hvordan de skal håndtere situasjonen etter at Donald Trump trakk USA fra Iran-avtalen og den økte spenningen i Gulf-området.

SISTE NYTT

Siste nytt