Hopp til innhold

Nordmennene i god behold

De tre nordmennene som var om bord på skipene som ble bordet av israelske soldater mandag, skal sitte i fengsel i Israel, opplyser UD.

Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi

UD har fått opplyst at de tre nordmennene Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi, etter forholdene skal være i god behold.

Foto: Freegaza / Scanpix

– Nordmennene er nå lokalisert. De tre skal være transportert fra båten til et fengsel rundt to timer fra Tel Aviv, forteller kommunikasjonssjef i UD Bjørn S Jahnsen til NRK.

Han forteller at UD har fått opplyst at de tre er i god behold. UD har ikke selv vært i kontakt med nordmennene.

Etter aksjonen mot hjelpekonvoien mandag morgen, ble all kommunikasjon brutt, og etter mandag ettermiddag har det ikke vært mulig å få tak i aktivistene som var med.

På samme skip

Video Nordmenn uskadd etter konvoibording

VIDEO: Bjørn Jahnsen forteller at de tre nordmennene er uskadde.

De tre nordmennene var om bord på det samme skipet, «Mavi Marmara» ett av skipene i konvoien som ble bordet av israelske soldater.

«Mavi Marmara» skal ha vært det skipet der de blodigste voldsomhetene utspilte seg.

Det hersker stor usikkerhet om hvor mange som ble drept og skadet som følge av aksjonen.

Ni mennesker døde, de fleste av disse tyrkiske aktivister, ifølge det israelske forsvaret. 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Israelske soldater som border Gaza-konvoi

Israelske soldater bordet hjelpekonvoien i mørket.

Foto: IHH / Ap

Les også: Vil stanse nye skip til Gaza

– Får snart forlate landet

Norske diplomater fra ambassaden i Tel Aviv nå er på vei til nordmennene for å besøke nordmennene.

– Vi håper på å få snakket med dem i løpet av morgentimene, forteller Jansen.

De tre skal nå gjennom deportasjonshøringer, og de vil deretter kunne forlate landet, ifølge Jansen.

– Det vi har fått opplyst, er at dette kan ta noen dager, sier han, og legger til at de er lettet over at de tre er i god behold.

Les også: Her er våpnene Israel hevder de fant om bord

Lettet

En av de tre nordmennene er Hamar-kvinnen Randi Kiøs.

Slekt og venner av er lettet over at hun er fysisk uskadd etter det israelske angrepet av nødhjelpskolonnen til Gaza i går.

– Når vi nå har fått bekreftet at Randi ikke er blant dem som ble utsatt for trefningene om bord i båten, er det lettelse som preger familien og venner, forteller talsmann for Kiøs sin familie og venner, Erling Segelstad.

– Vanlig prosedyre

Nordmennene sitter fengslet i Beersheba i Negev-ørkenen sør i Israel. Segelstad tror dette handler om "vanlige formaliteter".

– Det høres absurd ut, men dette er vel vanlig prosedyre når man border et skip. De ville jo ikke blitt sluppet ut som turister etter noe slikt, sier Segelstad.

Segelstad sier det viktigste nå var å få bekreftet at de tre var fysisk uskadd. Dramatikken har vært forferdlig.

– Det har vært virkelig ille for familien som ikke har visst noe som helst. Jeg er lettet, men likevel forbannet og frustrert over Israel som skrur av mobilnettet og internett og lar pårørende sitte her å ikke vite noen ting når dramatikken ruller på TV-skjermen. En uverdig handling av Israel, sier Segelstad.

De to andre norske aktivistene er Espen Goffeng, styreleder i Palestinakomiteen i Norge, og Nidal Hejazi fra Free Gaza Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.