French og Moland fikk hver sin forsvarer

Etter å ha fått hver sin forsvarer, svarte Tjostolv Moland og Joshua French på spionanklagene mot dem i retten i Kisangani. Aktor mente Norge må ta ansvar for nordmennenes handlinger.

Tjostolv Moland og Joshua French i retten 13.11.2009 under ankesaken i Kisangani
Foto: Kristian Aanensen / NRK

Tjostolv Moland og Joshua French forklarte seg om spionanklagene mot dem og hva som skjedde dagen da sjåføren Abedi Kasongo ble drept.

Aktor i saken mente at han hadde bevis for at Norge tar ansvar for handlingene til Tjostolv Moland og Joshua French. Begrunnelsen er at det skal ha vært et møte mellom Norges framtidige ambassadør til Kongo i Kinshasa og landets forsvarsminister, skriver VG Nett .

Andredommeren sa at det at Norge åpner ambassade i Kongo er helt normalt og at det ikke er noe bevis for at Norge er ansvarlig for nordmennenes handlinger.

Bildet av Moland som tørker blod fra sjåførsetet i bilen ble på nytt vist i retten.

Moland sier at han bare tørker opp blodet fra setet, men at han ikke ødelegger bevis.

Salen var litt over halvfull under dagens rettsforhandlinger og Moland satt alene på en stol midt foran dommerpanelet da han forklarte seg.

Moland fortalte at han aldri har jobbet for opprørsleder Laurent Nkunda, men at han støtter ham.

Molands forsvarer, André Kibambe, brøt stadig inn og mente at spørsmålene som ble stilt, ikke ble oversatt korrekt.

Moland ble spurt om han er leiesoldat, noe han bekreftet at han er.

På spørsmål om våpenet, kartet og GPS-utstyret han hadde med inn i Kongo, svarte Moland at han hadde utstyret for å orientere seg i jungelen.

Moland fikk spørsmål om hvorfor det er så mange journalister til stede i retten, og han svarte at journalistene er på plass fordi de liker penger og historier om leiesoldater.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rune Edvardsen i samtale med Tjostolv Moland 13.11.2009

Rune Edvardsen i samtale med Tjostolv Moland.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Sa ingenting til French

– Jeg sa til French at han skulle få oppleve landet. Jeg fortalte ham ikke hva han skulle gjøre. Jeg sier ingenting til folk under meg ting de ikke trenger å vite, sa Moland.

Han sa at han tar fullt og helt ansvar for enken etter den drepte sjåføren, Abedi Kasongo.

– Jeg drepte ikke Kasongo, men vi ble angrepet av den kongolesiske hæren. Jeg skal betale for enken så lenge jeg lever, sa han.

Moland fikk igjen spørsmål om våpenet han hadde med inn i landet. Moland fastholdt at det var et jaktvåpen og at han fikk vite at han kunne ta det med fordi det var et sivilt våpen. Han fortalte at han betalte 150 dollar på grensen, men at han ikke fikk noen papirer på det.

Moland forklarte videre at han er reserveoffiser i Heimevernet.

– Jeg tok med militær-ID til Kongo fordi jeg tidligere har vært invitert av FN. Jeg tok med meg kortet for å legitimere meg overfor FN, sa han.

– Fikk godkjenning i Uganda

Joshua French fortalte om selskapet i Uganda og at han jobber som sikkerhetskonsulent.

– Vi trente sammen i ti dager. For å få til dette søkte vi ugandiske myndigheter og de godkjente dette. Slik jeg forstår det var alt i orden med myndighetene i Uganda, sa han.

Aktor mente at French sitt engasjement i Molands selskap er bevis på at han også er leiesoldat, og legger til at French også har vært i Somalia.

French sa selv at han kun hadde vært i Djibouti, og at han heller aldri har jobbet i Molands selskap. Hans engasjement i Molands firma har kun vært på frivillig basis.

Retten i Kisangani ble hevet litt etter klokken 16. Neste rettsdag blir torsdag i neste uke fordi lokalet er er leid ut til andre kommende dagene.

Ville forsvare seg selv

Ifølge VG Nett , som er til stede i retten i Kisangani, skapte det en del diskusjon da Gillaume Likwela opplyste dommerpanelet om at han fra nå av kun er French sin forsvarer da rettsforhandlingene startet klokken 10 i formiddag.

Moland erklærte samtidig at han kunne forsvare seg selv, fram til Kibambe var på plass i retten, noe som fikk aktor Blaise Buamulundu til å protestere.

I dag skal retten behandle anklagene om at de to nordmennene var i Kongo for å drive spionasje til fordel for Norge, noe som kan straffes med dødsstraff. Ifølge militærloven må da de tiltalte ha forsvarer, ifølge Buamulundu.

Like etter klokken halv tolv ankom Kibambe rettssalen og blir Molands forsvarer.

Det er de to nordmennenes juridiske rådgiver i Kisangani, advokat Marius Dietrichson, som har arbeidet for at de to skal ha separate forsvarere.

Fredag morgen ble det klart at advokat André Kibambe skulle tre inn i tillegg til Guillaume Likwela som har vært alene om forsvaret fram til nå.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Advokat Marius Dietrichson på plass på tilhørerbenken

Advokat Marius Dietrichson er på plass i rettssalen i Kisangani.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Molands mor i Kisangani

Tjostlov Molands mor, Mathilde Moland, landet i Kisangani klokken 10.45. Hun kom sammen med predikant og Kongo-kjenner Rune Edvardsen og lege Terje Enlid.

– Det kommer til å bli et sterkt og følelsesladet møte, sa Mathilde Moland om det forestående møtet med sønnen , til NRK på flyet like etter at hun forlot Kristiansand.

Advokat Dietrichson sier til NTB at det er flott at moren kommer og besøker Moland.

– Det tror jeg han har godt av, sier Dietrichson.

Joshua French uttalte torsdag at det var åpenbart at Tjostolv Moland var psykotisk. Det har hittil ikke vært tatt hensyn til av retten som har gjennomført forhandlinger hele uken, med Molands forklaring om drapet på sjåføren og om grunnene til at de to nordmennene var i Kongo.

SISTE NYTT

Siste nytt