Hopp til innhold

– Norsk-kurdere vurderer å dra til Nord-Irak for å kjempe mot ISIL

Norsk-kurdiske Samad Rah sier at en rekke norskkurdere vurderer å slutte seg til de kurdiske styrkene for å kjempe mot ISIL. – PST har større grunn til å være bekymret for de som kjemper sammen med ISIL, mener Midtøsten-ekspert.

ISIL-krigere i Mosul i Nord-Irak

ISIL erobrer stadig nye byer i Irak. Norsk-kurdiske Samad Rah forteller at han vet om norskkurdere som er klare til å slutte seg til de kurdiske styrkene for å kjempe mot den islamske opprørsgruppa. Dette bildet er av ISIL-krigere i byen Mosul i Nord-Irak i juni.

Foto: STR / Ap

Samad Rah

Samad Rah sier en rekke norsk-kurdiske ungdommer står klare til å reise ned for å bidra i krigen mot ISIL.

Foto: Privat

– Hvis situasjonen i Nord-Irak blir verre, vil nok en rekke norskkurdere reise dit og slutte seg til de kurdiske styrkene, sier norskkurdiske Samad Rah.

Samad Rah ble født i Irak, men har vokst opp i Tromsø. I disse dager følger han nøye med på situasjonen i Kurdistan.

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har den siste tiden tatt kontroll over områder i Nord-Irak som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene.

Gruppen truer nå den kurdiske provinshovedstaden Erbil, en by med over 1,5 millioner mennesker. Trusselen skal være så alvorlig at USA gjennomførte luftangrep mot ISILs artilleri som har blitt brukt mot kurdiske styrker i Nord-Irak.

Samad Rah forteller NRK at han vet om norskkurdere som er klare til å slutte seg til de kurdiske styrkene for å kjempe mot den islamske opprørsgruppa.

– Jeg kan også bekrefte at enkelte norskkurdere, både kvinner og menn, har deltatt på geriljakurs i Kurdistan i løpet av de siste årene, hevder Rah.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Ingen trussel mot Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kan ikke svare på spørsmål om det er noen norskkurdere som har reist til Nord-Irak for å kjempe mot ISIL.

– PST har ikke fokus på reisevirksomhet til konfliktområder hvor det ikke foreligger bekymring for at disse kan utgjøre en trussel mot Norge, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST.

Hugubakken forklarer at PST har fokus på dem som reiser fra Norge for å slutte seg til terrororganisasjoner eller delta i terrortreningsleirer i utlandet. Som for eksempel de som drar til Syria for å slutte seg til ISIL eller al-Nusra-fronten.

– Dette er organisasjoner bygget på en ekstrem islamistisk ideologi og som er listeført som terrororganisasjoner av FN. PSTs bekymring er at personer som er, eller har vært tilknyttet terrororganisasjoner i utlandet kan utgjøre en trussel mot Norge, sier Hugubakken.

– Ønsker å beskytte sine familier

Cecilie Hellestveit ekspert folkerett og Midtøsten

Cecilie Hellestveit er ekspert på folkerett og Midtøsten.

Foto: Privat

Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI), tror det er lettere å identifisere seg med norskkurdere som ønsker å reise for å kjempe mot ISIL, enn de som reiser til Syria for å kjempe med ISIL.

– Dette er kurdiske etterkommere som eventuelt ønsker å reise for å beskytte familiene sine fra en totalitær ideologi som truer deres slektninger.

– Norske myndigheter har vært bekymret for nordmenn som drar for å krige i Syria sammen med ISIL. Bør man bekymre seg like mye for norskkurdere drar til Irak for å kjempe på motsatt side?

– Når man deltar i denne formen for krigføring, skjer det noe med mennesket. Man begynner å se verden på en annen måte. Samtidig som man får kamperfaring, blir man veldig ofte radikalisert, sier Hellestveit til NRK.

– De som drar for å kjempe sammen med ISIL, kan utgjøre en direkte trussel mot det norske samfunnet når de returnerer. Det gjør at det er mer grunn til å være bekymret for denne gruppen, sier Hellestveit.

Fortviler over ISIL

ISIL kjemper for å etablere en stat fundert på en konservativ form for sunniislam – et kalifat – i Irak og Syria. Ifølge irakiske religiøse ledere har den ytterliggående gruppen tvunget 100.000 kristne til å flykte. I tillegg skal flere tusener av religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor Sinjar.

Norsk-kurdere fortviler over den ekstremistiske, islamske gruppen ISILs framgang i Sinjar i Irak. I Tønsberg snakker Walid Rasho Khalaf på telefon med en av flyktningene som befinner seg i fjellene i Sinjar.

Ved hjelp av tolken Revin Aswad forteller han om desperate mennesker om verken har mat eller vann i et område med 45 varmegrader.

– Det er mange som sulter. De må få hjelp innen kort tid, ellers vil de ikke klare seg, sier Khalaf.

Nyhetsbyrået Reuters skriver på fredag at amerikanerne har sluppet nødhjelpsproviant over områder yezidiene oppholder seg.

SISTE NYTT

Siste nytt