Hopp til innhold

Nordmenn satte rekord inn til Sydpolen

Et norsk lag satte fredag kveld ny rekord inn til Sydpolen på den såkalte Messner-ruten.

Norsk rekord på Sydpolen
Foto: Hvitserk

Skiekspedisjonen brukte 24 dager, 8 timer og 50 minutter. Det er ni og en halv dag raskere enn noen andre på samme rute.
Laget, som består av de fire nordmennene Christian Eide, Mads Agrup, Morten Andvig og Rune Midtgaard, nådde polpunktet klokken 21.15 norsk tid.

Birkebeineren x25

– Det er en utrolig prestasjon. De har gjort noe som kan sammenlignes med å gå Birkebeineren 25 ganger på rad, og i tillegg trukket tre fjerdedeler av sin egen kroppsvekt i en pulk. Det er det ikke så mange som gjør, sier talsmann for ekspedisjonen Lars Ebbesen.
De fire nordmennene har i gjennomsnitt gått 36,87 kilometer per dag. Det er omtrent 7,5 kilometer lengre per dag enn noen annen ekspedisjon.

– Det norske polarmiljøet er ekstremt erfarent og man er flinke til å samarbeide. Derfor har man også kunnet ta flere sjanser. Samtidig er dette en gjeng som har trent mot målet i halvannet år, sier Ebbesen til NRK.

Forvirring og gråt

Ekspedisjonen nådde polpunktet klokken 21.15 i går og det var blandede følelser da nordmennene ble tatt i mot på basen.

– De hadde gått alene i 900 kilometer og plutselig sto de der med masse folk rundt seg på basen. Så de var litt forvirret. Noen tok også til tårene, forteller Ebbesen.

Nordmennene plukkes opp fra polpunktet i natt og skal etter planen flys ut av Antarktis på mandag.

SISTE NYTT

Siste nytt