Hopp til innhold

Nordmenn i Spania kan få kraftig skattesmell

Flere titalls tusen nordmenn bosatt i Spania kan få en kraftig skattesmell om de ikke har deklarert hus eller hytte i Norge til spanske skattemyndigheter.

Den norske kolonien i Alfaz del Pi

Den norske «kolonien» La Capitana i Alfaz del Pi var en av de første større samlingene av fastboende nordmenn i Spania.

Foto: JOSE JORDAN / AFP

Spanske myndigheter vil nå skaffe penger til den bunnskrapte statskassen ved å rette søkerlyset mot nordmenn og andre utlendinger som er bosatt i Spania.

Alle utlendinger som har fast bopel i Spania må innen fristen ved midnatt natt til onsdag oppgi hva de eier i andre land på sine selvangivelser, skriver Sr.se.

De som ikke oppgir at de eier for eksempel bolig eller hytte i Norge, kan risikere å måtte betale store beløp i straffeskatt i tillegg til høye bøter.

Juridisk har spanske myndigheter alt på det tørre: Utlendinger, nordmenn eller andre, som er fast bosatt i Spania, eller tilbringer mer enn seks måneder i året i Spania, er skattepliktige til Spania. Dette gjelder også pensjonister.

Tidligere har ikke spanske myndigheter vært strenge med denne regelen, men i takt med at den økonomiske krisen har forverret seg, har spanjolene strammet inn.

Over 380.000 kroner

Nordmennene som bor fast i Spania skal nå rapportere inn alt de eier i Norge til en verdi av over 50.000 euro – cirka 380.000 norske kroner, skriver expansion.com.

For mange som har flyttet til Spania, men har beholdt hus, leilighet og/eller hytte i hjemlandet vil det kunne utgjøre store beløp.

De som oppgir eiendommer eller andre eiendeler i Norge vil måtte betale formuesskatt i Spania av verdien. Det vil utgjøre mellom 0,2 og 2,5 prosent av verdien på formuen.

Gry Nilsen.

Gry Nilsen er fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen / Skattebetalerforeningen

For et norsk pensjonistpar som har beholdt både hus og hytte i Norge kan det bety mange tusen kroner i ekstra utgifter.

– Slik er det i Norge også

Skattebetalerforeningen er en selvfinansiert interesseorganisasjon som hjelper og veileder en lang rekke skattytere.

Gry Nilsen, som er fagsjef i Skattebetalerforeningen, understreker at hun ikke kjenner til denne konkrete saken fra Spania, men hun sier til NRK at skattesystemene ofte er slik at en må oppgi alt til beskatning i det landet man bor.

Slik sett er ikke innstrammingen i Spania unormal.

– I Norge er det for eksempel også slik: Når man er skattemessig bosatt i Norge, har en plikt til å opplyse om all formue og inntekt i selvangivelsen, også fra utlandet, sier Nilsen.

Vil bli straffet hardt

De som blir tatt i skattejuks, ved for eksempel å la være å oppgi en hytte i Norge vil blir straffet hardt.

Spanske myndigheter vil kunne ilegge straffeskatt på over halvparten av eiendommens verdi, og i tillegg kan det komme høye bøter.

Større samarbeid mellom skattemyndigheter innen EU/EØS-området de siste årene gjør også at det blir lettere å oppdage for spanske skattemyndigheter om noen prøver å jukse.

Hélene Olsson, ved det svensk-spanske handelskammeret i Barcelona, tror at mange som bor i Spania ikke kjenner til de nye reglene.

– Det har blitt kjent veldig fort og det finnes lite informasjon om dette. Jeg er overbevist om at det finnes mange svensker som ikke har vet om det, sier Hélene Olsson til Sr.se.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOLTENBERG I SPANIA

Statsminister Jens Stoltenberg (A) feiret i 2009 17. mai hos den norske kolonien i spanske Torrevieja. Det var flest nordmenn blant de 2000 tilhørerne.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Uklart hvor mange nordmenn

Det er uklart hvor mange nordmenn som er permanent bosatt i Spania.

Ifølge det spanske statistiske sentralbyrået INE, var det 1. januar 2013 nesten 19.000 nordmenn som bodde i Spania.

Andre tall viser at det kan være snakk om langt flere.

Arbeidsløs i Barcelona

En mann på vei ut av arbeidskontoret i Barcelona 25. april i år. Arbeidsløsheten i Spania er nå oppe i 27,2 prosent.

Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

Nøyaktig hvor mange nordmenn som bor fast i Spania er vanskelig å fastslå, men det antas at ca. 50 000 oppholder seg i Spania store deler av året. skrev Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i 2011.

Hardt rammet av krisen

Spania er ett av de landene i Europa som har vært hardest rammet av krisen og trenger penger for å tette hullene i statsfinansene.

Seks millioner mennesker er nå uten jobb i landet, og 57,2 prosent av unge under 25 år står uten arbeid.

Senest fredag måtte den spanske regjeringen nedjustere prognosene for de neste årene. Landet spår nå at arbeidsløsheten i Spania fortsatt vil være på 25 prosent i 2015.

SISTE NYTT

Siste nytt