Hopp til innhold

Nordmenn i Storbritannia beholder sine rettigheter

Nordmenn i Storbritannia og briter i Norge beholder sine rettigheter, også hvis det ikke blir noen brexit-avtale. Det forsikrer statsministrene Theresa May og Erna Solberg.

Nordisk Råds sesjon på Stortinget

Statsminister Erna Solberg og britenes statsminister Theresa May i Oslo tirsdag, på vei til åpningen av Nordisk råd i Stortinget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Storbritannia forlater EU, ikke Europa. Og vi skal fortsatt ha et godt forhold til de 27 landene som går videre i EU. Regjeringen arbeider intenst for å ta vare på det forholdet, sa Storbritannias statsminister Theresa May til NRK i Oslo tirsdag.

Midt i en hektisk sluttspurt i Brexit-forhandlingene med EU, hadde Storbritannias statsminister ryddet plass i kalenderen for å delta under årets viktigste politiske begivenhet i Norden; Nordisk råd i Oslo.

Storbritannias statsminister er opptatt av å sikre et godt samarbeid med de nordiske landene, og forsikret også statsminister Erna Solberg om at nordmenn i Storbritannia ikke trenger å frykte en såkalt «no deal»-situasjon.

– Vi vil at de skal bli. De er en del av vår nasjon og vårt samfunn, sa den britiske statsministeren Theresa May på Stortinget i går.

Britiske Theresa May og Erna Solberg møtes i Oslo

LOVER HVERANDRE RETTIGHETER: Erna Solberg lover britiske borgere i Norge de samme rettigheter som de har i dag, selv uten en Breixit-avtale med EU. May lover det samme om norske borgere i Storbritannia.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hyllet Skandinavia

Theresa May understreket også de sterke båndene mellom Storbritannia og Norden, da hun talte i stortingssalen under åpningen av Nordisk Råds 70. sesjon.

– Det er en enorm bredde og dybde i båndene mellom de nordiske landene og Storbritannia, sa May.

– Vi har skandinavisk design i hjemmene våre. Vi hører på Sibelius, leser Larsson og ser på Borgen. Noen av oss danser også av og til til Abba, fleipet hun til stor latter fra salen.

May overrasket alle da hun selvironisk danset inn til Abba på de konservatives landsmøte tidligere i høst.

Nordisk Råd 2018

NORDISK RÅD: Det var første gang en britisk statsminister talte i Nordisk råd da Theresa May gikk på talerstolen i Stortinget tirsdag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ingen ny folkeavstemning

I Stortinget tok May også spørsmål fra fem representanter i Nordisk råd, og hun avviste blant annet nok en gang at det er aktuelt med en ny folkeavstemning om brexit.

– Jeg svarer som jeg gjør til min egen nasjonalforsamling. Det britiske folket har sagt sitt. Det vil ikke bli en ny folkeavstemning, sa May.

Det var første gang en britisk statsminister talte i Nordisk råd.

Felles forpliktelser

Theresa Mays besøk til Norge er også hennes første som statsminister, og før åpningen i Stortinget var May invitert til statsminister Erna Solberg for samtaler.

– Jeg ser fram til å snakke om hvordan vi kan forbedre våre handelsforbindelser i fremtiden, men også hvordan vi kan arbeide sammen om temaer som sikkerhet og forsvar, sa den britiske statsministeren, som ønsker å bygge videre på samarbeidet når landet forlater EU.

Hva som vil skje med briter i Norge og nordmenn i Storbritannia hvis det ikke blir noen brexit-avtale har vært uavklart til nå. I verste fall kunne folk miste arbeidstillatelse og opphold.

Men tirsdag bekreftet Theresa May og Erna Solberg at dagens praksis fortsetter, uansett utfall av brexit-forhandlingene.

British citizens living in Norway
and Norwegian citizens living in Britain will have the right to
remain residents, even in case of a no-deal Brexit, the prime
ministers of Britain and Norway said on Tuesday.

SOLBERG: – Vi skal behandle britiske borgere i Norge på en slik måte at de beholder de rettigheter de har nå, også etter mars 2019, sa Erna Solberg.

– Vi håper og tror at Storbritannia og EU kommer fram til en løsning på de gjenstående problemene i forhandlingene. Det er i Norges interesse at de finner en bra måte å løse dette på. Og vi ønsker et nært samarbeid med Storbritannia også etter at de går ut av EU, sa statsminister Solberg.

– Når det gjelder brexit, har det topprioritet for oss å sikre rettighetene til våre statsborgere i Storbritannia og britiske statsborgere i Norge. Vi er glade for at vi er veldig nær ved å bli enige om ordning, fortsatte hun.

May takket Solberg for at Norge forplikter seg til å gi de samme mulighetene til briter i Norge dersom det ikke blir noen brexit-avtale, og forpliktet seg til det samme overfor norske borgere som bor i Storbritannia.

British citizens living in Norway and Norwegian citizens living in Britain will have the right to
remain residents, even in case of a no-deal Brexit, the prime
ministers of Britain and Norway said on Tuesday.

MAY: Ja, norske borgere i Storbritannia skal beholde sine rettigheter, akkurat som britiske borgere i Storbritannia, sier den britiske statsministeren.

Vil speile avtalene de får med EU

Norge ønsker «å speile» de avtalene Storbritannia får med EU. Det skal sikre handelen, men også rettighetene til nordmenn i Storbritannia.

Men det kan gå mot en «hard brexit» uten noen avtale med EU. Likevel skal briter og nordmenn, som bor i hverandres land, være sikret sine nåværende rettigheter.

De to landene skal nå forhandle om detaljene i en slik avtale. Et nytt avtaleverk for handelen mellom Norge og Storbritannia må også på plass etter Storbritannias EU-skilsmisse.

Statsminister Erna Solberg og Storbritannias statsminister Theresa May

Brexit var også hovedtema da Erna Solberg var på besøk hos Theresa May i Downing Street 6. juni i år.

Foto: Alastair Grant / AP

– Vi skal behandle britiske borgere i Norge på en slik måte at de beholder de rettigheter de har nå, også etter mars 2019, sa Erna Solberg.

Det er datoen britene forlater EU.

De andre temaene under samtalene i Oslo i dag var sikkerhets- og forsvarspolitikk. Solberg og May diskuterte samarbeidet i Nato og forholdet til Russland.

Ni ministre diskuterer helseteknologi i Oslo

FREMTIDENS HELSEVESEN: Statsminister Erna Solberg inviterte tirsdag også statsministerne i de nordiske og de baltiske landene, samt Storbritannia, til samtaler om teknologiens rolle i fremtidens helsevesen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Diskuterte fremtidens helsevesen

Statsminister Erna Solberg inviterte tirsdag også statsministerne i de nordiske og de baltiske landene, samt Storbritannia, til samtaler om teknologiens rolle i fremtidens helsevesen.

Med unntak av Sverige, Litauen og Latvia var alle representert på statsministernivå.

May fastslo at Storbritannia vil styrke samarbeidet på de områdene som var tema for møtet i Oslo. Hun trakk fram at regjeringer i mange land har utfordringer med en aldrende befolkning og at samarbeidet om helseteknologi vil fortsette på ministernivå.

Stefan Löfven

USIKKER FREMTID: Sveriges fungerende statsminister Stefan Löfven kastet nylig kortene, da han ga opp forsøket på å danne en ny regjering i Sverige denne uken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Demokratier under press

Demokratiet under press, fri mobilitet i Norden og det nordiske lovsamarbeidet er noen av de tema, som har høy prioritet på Nordisk råds 70. sesjon på Stortinget i Oslo denne uken.

Vi lever i en tid da autoritære stater ikke har betenkeligheter med å forsøke å påvirke åpne demokratiske valg og skape splittelse i samfunnene våre på ulike måter, lød advarselen fra talerstolen under åpningen av Nordisk råd.

Sesjonen er Nordens toppmøte og årets største politiske begivenhet i Norden. Nordisk råds 87 medlemmer og en lang rekke ministre, der i blant statsministrene, deltar under arrangementet som avsluttes torsdag.