Nordmenn blokkerer Sellafield

I dag tidlig aksjonerte fem nordmenn mot Sellafield-anlegget i England.

Gruppen Stop Sellafield aksjonerer mot atomanlegget 10. juni 2007
Foto: Rune Helland

De fem stengte jernbanesporet inn til atomavfallsanlegget slik anlegget ikke kan ta imot et ventet tog med flytende atomavfall.

Frykter for konsekvensene

Norske miljøvernere har tidligere aksjonert mot anlegget som ligger på nordvestkysten av England ved Irskesjøen, og mange frykter at en lekkasje kan få store konsekvenser for naturen i området.

Ifølge gruppen Stopp Sellafield, som står bak aksjonen, blir i de passet på av et trettitalls politimenn. Politifolkene har foreløpig ikke grepet inn.

– Neptun intensiverer nå arbeidet med å få stengt atomavfallsanlegget ved Sellafield for å redusere potensialet for ulykker som kan ramme Norge, Nord-Europa og Russland, sier leder i miljøorganisasjonen Neptun Frank Hugo Storelv i en pressemelding.

Lekasje i januar

Anlegget har lenge vært omstridt og flere utslipp, lekasjer og nesten ulykker har opprørt miljøbevegelsen i årtier.

Ifølge Statens Strålevern har Sellafield-anlegget har i flere tiår sluppet ut radioaktive stoffer i marint miljø. Utslippene var størst på 70- og begynnelsen av 80-tallet, men ble senere redusert som følge av nye renseteknikker.

Men så sent som i januar i år ble det oppdaget en lekasje ved anlegget, og i 2005 ble det oppdaget at 83 000 liter radioaktivt materiale i Thorp-anlegget hadde lekket fra et sprukket rør.

Ifølge Neptun kan en ulykke ved Sellafield føre til utslipp som er 50 ganger så stort som Tsjernobyle-ulykken i 1986.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt