Nordmann er ny spesialrepresentant i Nato

Den norske diplomaten Mari Skåre er utpekt som Natos nye spesialrepresentant for kvinner, fred og sikkerhet.

Anders Fogh Rasmussen og Mari Skåre

Generalsekretær i Nato kunngjorde tirsdag utnevnelsen av Mari Skåre.

Foto: NIDS/NATO Multimedia Library / NATO

Generalsekretær i forsvarsalliansen Anders Fogh Rasmussen kunngjorde tirsdag at nordmannen tiltrer i den nyopprettede stillingen med ansvar for Natos satsing på kvinner i sikkerhetspolitikken.

Norge tok initiativet

– Hennes mandat omfatter å øke bevisstheten rundt Natos holdning og aktiviteter på disse områdene, sørge for koordinering og samarbeid med FN og andre relevante organisasjoner, opplyser Rasmussen i en pressemelding.

Initiativet til en slik spesialrepresentant kommer fra Norge, og stillingen skal finansieres med norske midler. Den ble ønsket velkommen på NATOs toppmøte i Chicago i vår, og Skåre starter arbeidet sitt i NATO i september, skriver NTB.

Skåre er for tiden del av den norske permanente Nato-delegasjonen, og har tidligere jobbet ved Norges ambassade i Afghanistan og i den norske FN-delegasjonen.

– Jeg er veldig glad for å ha den erfaringen i bagasjen, og håper å komme tilbake til Afghanistan i det nye embetets medfør for å bidra til å fremme agendaen om kvinner i Afghanistan, sier Mari Skåre til NRK.

Sterk forpliktelse

Anders Fogh Rasmussen sier utnevnelsen viser Natos sterke forpliktelse om å fremme og sikre kvinner rettigheter, rolle og deltakelse i forebygging av konflikter.

I bunnen av den nye stillingen ligger NATOs forpliktelse fra to år tilbake for å jobbe for FNs resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.

– Alliansen har gjort betydelige fremskritt med å implementere målene i FN-resolusjon 1325, og jeg er sikker på at Norges tilbud om å hjelpe vil ta oss videre i prosessen på dette viktige feltet, sier Rasmussen.

Skår sier hennes hovedoppgave er å sørge for gjennomføringen av resolusjonene.

– Det ligger en stor utfordring i det, men også i å gjennomføre tiltak som gir resultater, sier Skåre.

– Politisk vilje i ryggen

Forsvarsminister Espen Barth Eide er glad for at Nato lyttet til Norges initiativ.

– Vi er glade for at stillingen er på plass og stolte for at den er besatt av en dyktig norsk diplomat med veldig relevant erfaring, sier Eide til NRK.

– Vi vet at i alle moderne konflikter er det ofte farligere å være sivil kvinne enn soldat. Kvinner vil ofte dukke opp på offersiden, men også definitivt på ressurs- og løsningssiden, sier forsvarsministeren.

Eide sier Anders Fogh Rasmussen er genuint interessert i dette området og at han er opptatt av at Nato skal ta det på enda større alvor.

– Både i konkrete operasjoner som i Afghanistan, og også på lengre sikt i forbindelse med trening, sier Eide.

– Jeg er spent, men en av grunnene til at jeg gleder meg er nettopp den sterke politiske viljen som utøves av Norge og generalsekretæren. Med den i ryggen skal jeg styrke organisasjonens evne til å levere, sier Skåre til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt