NRK Meny
Normal

Nordmann skal lede FNs rohingya-arbeid

FN har utnevnt den norske Knut Østby som sin øverste representant i Myanmar.

Knut Østby

Knut Østby

Foto: UNDP

Knut Østby overtar etter kanadiske Renata Lok-Dessallien, som slutter etter å ha fått kraftig kritikk for å være for passiv overfor myndighetene i Myanmar, melder Reuters.

Hun er blant annet beskyldt for å ha holdt tilbake en rapport hvor FNs strategi i landet kritiseres.

Østby skal blant annet ha ansvaret for det humanitære arbeidet i en periode der det er sterk uenighet mellom FN og myndighetene i Myanmar om behandlingen av rohingyaene.

– Det er en stor tillit å bli spurt om å ta denne jobben. Jeg føler jobben vil føre til både utfordringer og muligheter. Myanmar er et land med mange konflikter. Det er ikke bare konflikten rundt rohingya-folket,men også andre grupper som er berørt. Vi må engasjere oss i alle konfliktene, sier Østby til NRK.

27 års erfaring

Nordmannen har lang erfaring med arbeid for FN i vanskelige områder. Han har arbeidet for FNs utviklingsprogram UNDP i 27 år.

Han har blant annet arbeidet for FN i Afghanistan og kommer fra stillingen som stedlig representant for FN på Øst-Timor.

– Herr Østby har omfattende erfaring innen utvikling, menneskerettigheter og bistand fra 17 land og har vært stedlig representant for FN i 17 år, inkludert på Øst-Timor siden 2013, heter det i en uttalelse fra FN i forbindelse med utnevnelsen.

Rohingya-flyktninger på grensen til Bangladesh tirsdag.

Rohingya-flyktninger på grensen til Bangladesh tirsdag som venter på å få slippe inn i landet. Over 600.000 rohingyaer har flyktet de siste månedene.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Over en halv million flyktninger

Over en halv million rohingya-muslimer har flyktet fra Rakhine til nabolandet Bangladesh.

FN-granskere har slått fast at myanmarske sikkerhetsstyrker står bak samordnede og systematiske angrep på minoritetsgruppen.

Rohingyaer er utsatt for drap, tortur og voldtekter, og hele landsbyer er brent ned.

Myndighetene i Myanmar hevder militæraksjonen ikke er rettet mot hele rohingya-befolkningen, men mot en islamistisk terrorgruppe.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt