Hopp til innhold

Nordmann kidnappet i Jemen

En 34 år gammel nordmann er borført i Jemens hovedstad Sana, opplyser UD. Motivasjonen skal være å presse myndighetene til å løslate et stammemedlem fra fengsel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg kan bekrefte at en norsk statsborger på 34 år, som jobber for FN, er blitt kidnappet, sier pressevakt Frode Overland Andersen i UD.

Bortføringen skjedde ifølge det franske nyhetsbyrået AFP lørdag kveld eller natt til søndag.

– En lokal bande har bortført en norsk borger i hovedstaden Sana i et forsøk på å presse myndighetene til å løslate et medlem av deres stamme fra fengsel, uttalte en anonym kilde fra samme stammemiljø søndag til AFP.

Ifølge Yemen Post tilhører kidnapperne en stamme som kaller seg «Hariq Akdam», og bortføringen skal ha skjedd midt i en hovedgate i hovedstaden.

Personen kidnapperne ønsker frigitt skal ifølge Reuters være mistenkt for å ha drept to personer i sikkerhetsstyrkene.

FN håndterer saken

Mannen jobbet for FNs utviklingsprogram, og det var denne organisasjonen som meldte fra om at en av deres ansatte var blitt bortført.

FN-kontoret i Jemen hadde søndag formiddag telefonkontakt med kidnapperne, ifølge Yemen Post. De ønsket ikke å kommentere saken overfor NRK søndag.

Heller ikke UNDP i Norge ønsket å kommentere bortføringen av blant annet sikkerhetshensyn.

– Jeg vet ikke hvor og når dette skjedde, vi jobber med å få flere detaljer. Det er FN som håndterer kidnappingen, sier Andersen i UD.

Andersen ønsker ikke å gå nærmere inn på hva mannen arbeider med eller andre detaljer knyttet til bortføringen.

UD er i kontakt med den norske ambassaden i Saudi-Arabia, som også har ansvaret for Jemen, for å undersøke opplysningene nærmere.

Ukjent om nordmannen er skadet

– Utenriksdepartementet er rede til å bistå FN hvis de har behov for det. Vi står i nær kontakt med FN i den videre håndteringen av saken, sier Andersen.

Det er ikke kjent om nordmannen er blitt skadd i forbindelse med bortføringen.

– Vi kjenner heller ikke til hvem som står bak eller motivasjonen, sier Andersen.

Vanlig pressmiddel i Jemen

Bortføringen av nordmannen kommer knappe to måneder etter at en fransk hjelpearbeider ble løslatt, sammen med to jemenittiske kolleger, etter å ha blitt holdt i fangenskap siden 22. november i fjor.

Ingen av de tre ble fysisk skadd, ifølge AFP.

14. november ble også tre franske gisler sluppet fri etter å ha vært bortført av Al Qaida fem måneder tidligere.

Jemen har tidligere hatt flere eksempler på slike bortføringer, noe som gjør landet utrygt for turister og andre besøkende.

Stammemedlemmer bruker ofte bortføring som et pressmiddel mot myndighetene.

I løpet av de 15 siste årene har mer enn 200 utlendinger blitt bortført. De fleste av dem har blitt sluppet fri uskadd etter en tid i fangenskap.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


SISTE NYTT

Siste nytt

Her har det russiske private selskapet Wagner sitt eget område der de begraver leiesoldater som har mistet livet i krigen i Ukraina. Video: Reuters.

Reuters: En russisk gravplass avslører Wagners hær av fanger

En gravplass i Sør-Russland begynner å fylles opp. Her er det leiesoldater fra den private Wagner-gruppen som gravlegges. Ifølge Reuters er mange av de døde tidligere fanger.