Hopp til innhold

Nordmann dømt til stokkeslag i Singapore

En norsk statsborger er dømt til ett års fengsel og tre slag med stokk for beføling av bevisstløs kvinne i Singapore.

singapore

KAN RISIKERE STRENGERE STRAFF: Mannen skal igjen møte i retten 25. mai hvor han kan risikere at straffen trappes opp til to år, bøteleggelse eller flere stokkeslag.

Foto: Roslan Rahman / AFP

En avis i Singapore omtalte fredag dommen mot den norske mannen.

Hendelsen fant sted den 11. august i fjor, og mannen er dømt for det som i singaporsk straffelov omtales som «Outrage of Modesty». Dette kan på norsk oversettes som en krenkelse av et annet menneskes anstendighet.

– Vi syns straffen er urimelig streng, sier mannens arbeidsgiver til NRK, og sier de vil gjøre alt det kan for å hjelpe mannen.

Skal ha befølt bevisstløs kvinne

Ifølge avisen som først omtalte dommen, kom det frem under rettssaken at kvinnen var i det populære utelivsområdet Clarke Quay med venner og drakk alkohol da hun begynte å føle seg dårlig. Hun dro så alene fra klubben fordi hun måtte kaste opp.

Mens hun satt på en benk nær nattklubben skal nordmannen, som var på jobbreise i Singapore og selv ute og drakk, ha kommet bort til henne.

På dette tidspunktet skal kvinnen ha blitt oppringt av sin bekymrede kusine og nordmannen skal ha svart på telefonen og fortalt kusinen hvor de var.

Deretter skal han ha klappet kvinnen på ryggen, og da hun ikke responderte, skal han ha tatt hånden sin under skjorten hennes, tatt av BH-en og begynt å beføle henne.

Da hun ikke reagerte på dette skal han ha blitt mer dristig og befølt henne enda mer. Kvinnen skal på dette tidspunktet ikke ha vært ved bevissthet og sittet på benken med bøyd hode.

Til slutt kom kvinnens kusine og førte henne raskt vekk da hun så henne med nordmannen.

– Brudd på menneskerettighetene

NRK har vært i kontakt med mannens arbeidsgiver som kan bekrefte hendelsen.

– Vi fikk vite i går at dommen var falt, og fikk ham umiddelbart ut av fengsel til onsdag neste uke ved å kausjonere for ham, sier arbeidsgiveren til NRK lørdag.

Selskapet har hatt daglig kontakt med mannen gjennom det siste året. Han har hatt utreiseforbud fra Singapore, men har jobbet fulltid og fått full lønn og opphold.

Mannen skal etter forholdene ha det bra på nåværende tidspunkt, men selskapet reagerer sterkt på straffen han har fått, og sier de er redde for primitive forhold i fengselet.

– Vi reagerer svært sterkt på at han er dømt til stokkeslag, i tillegg til en urimelig streng dom. Slagene er i strid med menneskerettighetene. Vi har hele tiden håpet på at saken skulle bli frafalt, forteller arbeidsgiveren.

Norsk advokat: – Må få til soningsoverføring

Selskapet forteller at de har engasjert både ambassaden og den norske advokaten Marius Dietrichson, som blant annet fulgte Frenchs sak i Kongo.

Dietrichson sier til NRK at de først og fremst ønsker å få til en soningsoverføring.

– Stokkeslag vil fort være i strid med grunnleggende menneskerettigheter som vi krever andre land følger. Soningsoverføring ville vært det beste og er det vi jobber for, og vi må prøve å få snudd på dommen etter interne regler i Singapore, sier Dietrichson.

Om ikke soningsoverføring vil være mulig, sier Dietrichson de vil jobbe for å få endret den fysiske avstraffelsen, samt soningsforholdene.

Forsvarsadvokat Marius Dietrichson på kontoret

URIMELIG: Forsvarsadvokat Marius Dietrichson forteller at mannen opplever straffen som urimelig og at han ønsker å komme tilbake til Norge så snart som mulig.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

– Soningsforholdene i fengselet er vanskelige for ham. Det ser ut til at vedkommende får opphold i en bar sementcelle, kun med tilgang til en stråmatte. I tillegg er det høy fangetetthet, og han får heller ikke den medisinske hjelpen han har behov for, sier han, og understreker at både mannens alder og helsetilstand kan veie for at han ikke fysisk kan avstraffes ifølge singaporsk rett.

Mannen erkjente først straffskyld etter å ha fått signaler om at han da ville få lavere straff.

– Dette skjedde ikke, og han føler derfor straffen er urimelig og uriktig, sier Dietrichson, og legger til at han skal drøfte med mannen og hans lokale advokat om saken bør ankes, i tillegg til at norske myndigheter skal involveres for soneoverføring.

NRK har vært i kontakt med Utenriksdepartementet som ikke vil gi en kommentar på nåværende tidspunkt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden om skoleskyting: – Helt sykt

Tre barn og tre voksne er drept i nok en skoleskyting i USA. – Helt sykt, sier president Joe Biden.