Hopp til innhold

Nordkoreansk avis: Trump fortjener dødsstraff for Kim-fornærmelser

Den regimestyrte avisa Rodong Sinmun med sint lederartikkel, etter at Trump kom med sarkastisk melding om Kim Jong-uns høyde og vekt.

Kim Jong-un og Trump

UVENNER: Den britiske avisa The Independent mener krangelen mellom Donald Trump og Kim Jong-un har nådd et nivå man vanligvis kun kan observere i barnehager.

Foto: Saul Loeb Ed Jones / AFP

Det statlige nyhetsmediet kommer med ramsalt kritikk av den amerikanske presidenten, etter at Trump i helgen serverte følgende gullkorn på Twitter:

– Hvorfor fornærmer Kim Jong-un meg ved å kalle meg «gammel», når jeg ALDRI ville kalt ham kort og feit. Jeg prøver så hardt å være hans venn – og kanskje det vil skje en dag.

Rodong Sinmun skriver i en lederartikkel at Trump fortjener dødsstraff for å ha fornærmet den nordkoreanske lederen, ifølge The Guardian. I tillegg blir Trump omtalt som en «feiging», etter at han avlyste et besøk til demilitariserte sonen i november i fjor. Grunnen var angivelig at været var for dårlig.

Laster Twitter-innhold

– En heslig kriminell

I lederartikkelen retter den regimestyrte avisa sitt sinne mot Trumps besøk til Seoul og Sør-Korea i forrige uke. Trump brukte anledningen til å omtale Nord-Korea som et «ondt diktatur». Besøket inngikk i Trumps 13 dager lange Asia-turné, som hovedsakelig gikk ut på å samle støtte mot Nord-Koreas atomvåpenprogram.

– Den verste ugjerningen han har begått, som han ikke kan benådes for, er at han på ondt vis våget å såre stoltheten til vårt suverene lederskap, heter det i lederartikkelen.

– Han bør vite at han bare er en heslig kriminell, som dømmes til døden av vårt folk.

Kim Jong-un uttalte kalte i forrige uke Trumps Asia-turné en «krigshissers forretningsreise». Ifølge nyhetsbyrået KCNA uttalte Kim også at Trump og USA «tryglet om en atomkrig på Koreahalvøya».

Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc (t.v.) president Donald Trump og Filippinenes Rodrigo Duerte
Foto: JIM WATSON / AFP

– Barnehagenivå

Etter å ha overtatt embetet som president, har Trump engasjert seg i en eskalerende ordkrig med Nord-Koreas leder. I tillegg til å utveksle personlige fornærmelser, har det også haglet med både åpne og skjulte trusler om militære aksjoner.

Krangelen fikk også mange til å slå opp i ordboka, da Kim Jong-un i september brukte ordet «dotard» for å beskrive Trump. Det gamle engelske uttrykket kan oversettes til noe i retning av «gammel sullik», men indikerer at personen som omtales har blitt senil.

Den britiske avisa Independent skrev i helgen at ordkrigen mellom de to statslederne har nådd barnehagenivå. The Washington Post påpekte at det nordkoreanske regimet har en lang historie med å fornærme amerikanske presidenter. Historisk sett har amerikanske presidenter ikke svart med samme mynt, før nå.

The Washington Post-journalisten Adam Taylor er også bekymret for om de til tider banale fornærmelsene faktisk kan treffe såre punkter hos Trump og Kim, gitt førstnevntes alder og sistnevntes vekt.

USA FØRST: Da Donald Trump var i Vietnam fortalte han asiatiske ledere det han lenge har fortalt egne velgere, at USA kommer dårlig ut av eksisterende handelsavtaler.

SISTE NYTT

Siste nytt