Hopp til innhold

Vil stille med fellesnordisk styrke i Syria

De nordiske utenriksministrene er blitt enige om at landene vil stille med en felles FN-styrke i Syria dersom det blir aktuelt. Men først må partene i konflikten legge ned våpnene.

Børge Brende holder pressekonferanse

Utenriksminister Børge Brende og hans nordiske kolleger er enige om en mulig felles innsats i Syria.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Situasjonen i det borgerkrigsherjede landet ble diskutert på et møte mellom de nordiske utenriksministrene i Oslo onsdag.

Landene er nå blitt enige om at de vil stille med en felles FN-styrke i Syria dersom det blir aktuelt. Utenriksministrene er også enige om at alle tiltak nå må settes inn for å bedre den humanitære situasjonen i Syria.

Enige om felles innsats

– Vi ble enige i dag om at når situasjonen forhåpentligvis blir roligere og det er muligheter for en slik operasjon i Syria, så kan vi gå sammen om dette, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Han sier det lenge har vært en felles enighet innad i Nordisk råd om at man kan samarbeide i slike situasjoner.

De nordiske utenriksministrene er enige om at landene vil stille med en felles FN-styrke i Syria dersom det blir aktuelt. Men først må partene i konflikten legge ned våpnene, og en eventuell nordisk styrke i Syria må forankres i FN og i Folkeretten.

Brende: Enige om felles nordisk FN-styrke til Syria

– Det har vært en god prosess hvor man har vært enige om at dersom det dukker opp store konflikter og utfordringer, så kan man gå sammen om en FN-operasjon, sier Brende.

Må stanse krigshandlingene

Han understreker at dersom en slik styrke skal komme på plass, betinger det at den skal være forankret i folkeretten og FN. Partene i borgerkrigen i Syria må ha kommet til en forståelse som fører til stans i krigshandlingene.

Hvor stor en eventuell fellesnordisk fredsbevarende styrke er foreløpig ikke klart.

– Vi sendernå et signal om at Norden er veldig opptatt av situasjonen i Syria. Når man forhåpentligvis får til en Genève II-løsning, så må det fredsbevarende styrker inn. Og da er Norden rede til å ta et ansvar, sier Brende.

Forferdelige forhold

Brende betegner den humanitære krisen som den verste etter krigen, med flere millioner interne flyktninger som lever under de mest kummerlige forhold. Nødhjelp utenfra når fram i kun svært beskjedne mengder.

– De nærmeste ukene blir avgjørende for den humanitære situasjonen. Det kan bli nødvendig med en ny FN-resolusjon som tar opp disse forholdene, sier Brende til NTB.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier de er i løpende kontakt med russiske myndigheter om utviklingen.

– Det er først og fremst USA og Russland som kan berede grunnen for en Genève-II-konferanse. Men de nordiske landene er blant de største giverne i FN-systemet, så vi har også en stemme, sier Bildt til NTB.

Nordiske utenriksministre

De nordiske utenriksministerne Erkki Tuomioja (f.v.) fra Finland, Børge Brende fra Norge, Carl Bildt fra Sverige, Gunnar Bragi Sveinsson fra Island og Manu Sareen, Danmarks minister for nordisk samarbeid, holder pressemøte i tilknytning til Nordisk Råds sesjon i Oslo.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt